Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Priprema zimnice je u toku: Kako pripremiti savršen pinđur?

Preuzmite sliku

Među tipične i tradicionalne proizvode na području zemalja Balkana izdvaja se i pinđur. Iako će mnogi reći da je sličan ajvaru, gurmani itekako znaju razliku. Ljubiteljima zimnice sigurno će se dopasti ovaj recept!

Sastojci:

4 kg zrelog paradajza
200 g feferona ljutih
8 dl vinskog sirćeta
4 velike kašike soli
250 g šećera
oko 1 dl ulja ili malo manje
Za drugu smjesu potrebno je:
6 kg pečenih očišćenih paprika
3 češnja bijelog luka
3 vezice peršuna

Priprema

1. Paradajz prvo oljuštimo i sirovog ga sameljemo. Zatim ga pomiješamo sa svim ostalim sastojcima, osim onih koje smo odvojili za drugu smjesu. Dobro promiješamo i ostavimo na vatri da se kuha narednih sat i po vremena.

2. Pečene i očišćene paprike isjećemo na sitne rezance, kao i bijeli luk i peršun. To sve dodajemo prvoj smjesi nakon sat i po vremena kuhanja, promiješamo i nastavimo sve zajedno da kuhamo još nekih 20 minuta, uz povremeno miješanje, na umjerenoj vatri naravno.

3. Kada to sve bude dovoljno kuhano, preostaje nam još da tako topao pinđur sipamo u staklene tegle. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,