Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pizza od palente? Ukusna, brza i jednostavna priprema zdrave alternative

Preuzmite sliku

Popularno

Mnogima je pizza omiljeni izbor kada je u pitanju cheat meal, ali ista ne mora nužno biti visokokalorična, odnosno obrok koji bi poremetio vašu uravnoteženu prehranu.

Iznimno ukusna alternativa klasičnoj pizzi je pizza od palente. Ako niste još isprobali ovu jedinstvenu kombinaciju, vrijeme je da otkrijete novu dimenziju okusa!

Zašto pizza od palente?

Ova verzija pizze zdrava je alternativa klasičnoj pizzi od pšeničnog brašna te donosi nekoliko prednosti koje je čine primamljivom opcijom za sve ljubitelje hrane. Palenta, koja se dobiva od kukuruznog brašna, bogata je hranjivim tvarima poput vlakana i vitamina.

Osobe koje pate od celijakije ili su osjetljive na gluten mogu uživati u ukusnom obroku bez straha od nelagode.

Recept za pizzu od palente nije kompliciran, a priprema je brza i jednostavna, što je posebno važno u današnjem brzom načinu života.

Sastojci

1 šoljica palente

3 šoljice vode

sol

umak od rajčice

sir (mozzarella ili cheddar)

povrće (npr. paprika, rajčice, masline)

šunka

Priprema

Zakuhajte tri šoljice vode s malo soli. Kad voda proključa, postepeno dodajte palentu uz neprestano miješanje kako biste izbjegli grudice. Kuhajte palentu, dok ne postane gusta i kompaktna.

Prebacite kuhanu palentu na lim obložen papirom za pečenje i oblikujte je u željeni oblik pizze. Debljina tijesta ovisi o vašem ukusu. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite ga dok ne dobije zlatno smeđu boju.

To će trajati otprilike 15-20 minuta, ali vrijeme pečenja može varirati ovisno o debljini tijesta.

Nakon što je tijesto pečeno, premažite ga umakom od rajčice pa dodajte sir, povrće i šunku.

Vratite pizzu u pećnicu i pecite, dok se sir potpuno ne rastopi.

Izvadite pizzu iz pećnice, narežite je na komade i poslužite dok je još topla.

Bon appétit! (Buildingbody.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,