Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pečene jabuke iz mikrovalne koje se tope u ustima: Okus mijenjajte različitim dodacima

Preuzmite sliku

Popularno

Zamišljate nevjerovatno brzu, i još uz to, zdravu slasticu? Onda je jednostavno rješenje – pečene jabuke. Slijedite ove brze i jednostavne korake da biste za nekoliko minuta naučili kako pripremiti pečene jabuke…

Pečene jabuke iz mikrovalne su, jednostavan, bez ikakvih dodataka, prikladan zdravi desert porijeklom iz dalekih planina Kazahstana. A ako se odlučite dodati im neki od niza dodataka, svaki put ćete imati drugačiju slasticu s istom bazom.

Pečenje jabuka u mikrovalnoj nevjerovatan je trik pomoću kojeg će jabuke biti bogatog okusa, a priprema nadasve jednostavna, bez muke oko pripremanja kori za pitu, slaganja, pečenja i ostalih postupaka piše All Recepies.

Pečene jabuke u mikrovalnoj su gotove za samo par minuta.

Najbolje vrste jabuka za peći u mikrovalnoj pećnicu su one čija boja ljuske neće previše izblijedjeti i koje će zadržati svoj oblik – obično čvrste, pomalo trpke sorte poput Jonagolda, Honeycrispa, Ružičaste dame (Pink Lady) i sličnih sorti, prenosi 24sata.hr.

Sastojci:

jabuke za pečenje
maslac
smeđi ili bijeli šećer
cimet
sol

Punjenje (po želji) – muškatni oraščić, đumbir, grožđice, suhe brusnice, ribizle, smrznuto bobičasto voće

Preljev (po želji) – granola, tostirani orašasti plodovi, grčki jogurt, sladoled, gusta krema, javorov sirup, karamel ili još cimeta

  • Priprema:

    -Bez obzira pripremate li jednu ili četiri jabuke (obično maksimum za vatrostalnu posudu koja stane u mikrovalnu), trebate biti sigurni da je posuda za mikrovalnu dovoljno duboka da uhvati sokove iz pečenih jabuka. Sok koji iscuri se kasnije može dodatno prokuhati kako bi se zgusnuo i njega se može preliti kao sirup po pečenim jabukama.

    -Pomiješajte šećer i cimet u posudi s prstohvatom soli kako biste pojačali slatkoću. Ova bi smjesa trebala biti po ukusu, ali dobro polazište za većinu jabuka kuhanih u mikrovalnoj je kašika šećera po pečenoj jabuci.
    Operite jabuke. Odlučite želite li ih peći cijele ili kao polovice. Ako ih izrađujete kao polovice otvorenog lica, izdubite jezgru i sjemenke. Ako pečete cijelu jabuku, uklonite jezgru nožem, ali pripazite da ostane na dnu malo jabuke (najbolje je zarezati i odvojiti jezgru te potom počistiti košpice čajnom kašikicom). Iz estetskog razloga, kako bi izbjegli naborani vrh, neki odluče oguliti kožu par centimetra s gornjeg dijela jabuke, ali to potpuno ovisi o vašim željama.

    -Napunite jabuke. Kašikom umiješajte smjesu šećera, cimeta i soli u šuplju jezgru jabuke, kao i sve dodatke. Imajte na umu da će se ovo namočiti pa se zob, granola i orašasti plodovi ne preporučuju kao punjenje, već kao dodaci koji se naknadno dodaju. Umjesto toga, dodajte začine (na primjer prstohvat muškatnog oraščića) ili suho ili smrznuto voće, poput grožđica ili borovnica, kako biste ispunili jezgru. Dodajte kašiku vode u šupljinu i prelijte maslacem. To će se otopiti i cijediti kroz punjenje i ujednačiti okuse dok jabuke peku.

    -Napunjene jabuke stavite u posudu za pečenje. Ako pečete polovice jabuka ne stavljajte previše punjenja, toliko da pokrije izdubljenu jezgru.

    -Ostavite malo prostora među jabukama – prenatrpanost posude može uzrokovati mjehuriće u sokovima koji će iscuriti.

    -U posudu za pečenje dodajte samo tanki sloj vode kako se jabuke ne bi slijepile ili pržile u slučaju da ih prekuhate. Rastuća para pomoći će i vašim jabukama da se brže skuhaju.

    -Pokrijte posudu za pečenje s jabukama. Možete koristiti pokrivač za mikrovalnu.

    -Pecite jabuke na 100 posto snage 3-5 minuta za jednu cijelu jabuku; dodajte po još jednu minutu po dodatnoj jabuci. Polovice pecite kraće i svako malo provjeravajte jer to jako ovisi o težini jabuka i količini polovica koje ste stavili. Vrijeme kuhanja ovisit će o sorti i ukupnoj težini, pa je ovo samo vaše polazište.

  • -Provjerite jesu li jabuke pečene laganim bockanjem. Ako su jabuke mekane, onda su gotove. Ako pri bockanju osjećate otpor, ostavite još minutu-dvije da se peku. Ponovno provjerite.

    -Jednom kad su gotove, pustite ih da se ohlade.

    -Kad se jabuke ohlade možete dodati prelive poput javorovog sirupa ili vrhnja i sladoleda, a možete ih i posuti s tostiranim orašastim plodovima i granolom. Za izradu umaka možete koristiti i sokove od pečenih jabuka u mikrovalnoj. Samo ulijte tekućinu s dna posude za pečenje u lonac i pirjajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,