Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Omiljeno jelo mnogih: Zapečeni punjeni krompir sa sirom

Preuzmite sliku

Popularno

Danas je konačno malo pala temperatura, a to znači da nećemo bježati od šporeta kao đavo od krsta. A znači i to da možemo da spremimo jedno od omiljenih jela – zapečeni punjeni krompir sa sirom.

Ako ste na dijeti, zaobiđite ovo jelo, osim ako možete da se uzdržite i pojedete samo jednu porciju. Nama to još nije pošlo za rukom, jer je zapečeni krompir sa sirom toliko ukusno jelo da bi ga pripremali svaki dan. A ukusno je čak i kad se ohladi. Jelo možete pripremati i od bijelog krompira, a sir može po izboru. Koji se vama dopada. Osim toga, možete dodavati i neke druge sastojke po ukusu.

Sastojci:

3 velika crvena krompira

1 šolja narendanog punomasnog sira (plus za posipanje)

100 g sitno isjeckane šunke

½ šolje kisele pavlake, plus još za preliv

½ šolje isjeckanog vlasca

2 kašike maslinovog ulja

¼ šolje mlijeka

1 kašika putera

2 kašičice soli

½ kašičice bibera

Priprema:

Zagrijte rernu na 180°C.

Dobro operite krompir i osušite papirnim ubrusom. Nemojte ga ljuštiti!

Nauljite krompir, stavite ga u podmazanu tepsiju i posolite. Pecite jedan sat.

Kada se ohladi, isjecite krompir vertikalno, izdubite unutrašnjost i prebacite u činiju.

U činiju sa izvađenim krompirom dodajte sir, vlasac, šunku (ostavite malo po strani), puter, mlijeko i biber i dobro promiješajte.

Stavite mješavinu krompira nazad u izdubljeni krompir i na vrh stavitenarendan sir i malo isjeckane šunke.

Pecite još 15 minuta dok se sir ne otopi. Poslužite toplo sa pavlakom i vlascem. (Lepota i zdravlje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,