Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Omiljeni desert mnogih: Recept za tufahije

Preuzmite sliku

Popularno

Želite li se zasladiti nečim zaista drugačijim, možete pripremiti tufahije.

Rijetko da se desi da neko ne voli ovaj poznati bosanski recept. U kući uvijek imate namirnice za ovu posebnu poslasticu.

Tufahije su poznata bosanska nacionalna poslastica porijeklom iz Perzije. To su jabuke koje se kuhaju u vodi od šećera i limuna i pune slatkom smjesom od oraha. Poslužuju se uz šlag.

Sastojci:

– 4 jabuke

– 500 g šećera

–  6 dl vode

– 100 g mljevenog oraha

– 1 bjelanjak

– 1 vanilin šećer

– šlag

Postupak:

U vodu staviti 250 g šećera i vanilin šećer s okusom limuna da prokuhaju.

Jabuke oguliti, zatim izdubiti sredinu.

U ključalu vodu sa šećerom ubaciti jabuke i kuhati dok ne omekšaju.

Kad su jabuke kuhane, neka se ohlade, a u vodu sa šećerom dodajte ostatak šećera.

Agdu kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću. Dok se agda kuha, napravite punjenje od umućenog bjelanjka, oraha i malo šećera u prahu.

Ohlađene jabuke napunite smjesom od oraha pomoću slastičarske vrećice.

Na tanjir stavite ohlađenu napunjenu jabuku, prelijte je ohlađenom agdom, ukrasite šlagom i nasjeckanim orasima. (Miss7.Gastro, FOTO: Coolinarika)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,