Želite li se zasladiti nečim zaista drugačijim, možete pripremiti tufahije.
Rijetko da se desi da neko ne voli ovaj poznati bosanski recept. U kući uvijek imate namirnice za ovu posebnu poslasticu.
Tufahije su poznata bosanska nacionalna poslastica porijeklom iz Perzije. To su jabuke koje se kuhaju u vodi od šećera i limuna i pune slatkom smjesom od oraha. Poslužuju se uz šlag.
Sastojci:
– 4 jabuke
– 500 g šećera
– 6 dl vode
– 100 g mljevenog oraha
– 1 bjelanjak
– 1 vanilin šećer
– šlag
Postupak:
U vodu staviti 250 g šećera i vanilin šećer s okusom limuna da prokuhaju.
Jabuke oguliti, zatim izdubiti sredinu.
U ključalu vodu sa šećerom ubaciti jabuke i kuhati dok ne omekšaju.
Kad su jabuke kuhane, neka se ohlade, a u vodu sa šećerom dodajte ostatak šećera.
Agdu kuhajte dok ne dobijete željenu gustoću. Dok se agda kuha, napravite punjenje od umućenog bjelanjka, oraha i malo šećera u prahu.
Ohlađene jabuke napunite smjesom od oraha pomoću slastičarske vrećice.
Na tanjir stavite ohlađenu napunjenu jabuku, prelijte je ohlađenom agdom, ukrasite šlagom i nasjeckanim orasima. (Miss7.Gastro, FOTO: Coolinarika)