Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obradujte sebe dobrim desertom: Brz i jednostavan recept za čokoladni souffle

Preuzmite sliku

Souffle je kolač koji prosto svi obožavaju…

Ovaj čuveni kolač se nalazi na listi omiljenih poslastica. Priprema zahtijeva malo truda i strpljenja, ali jednom kada napravite nećete moći da prestanete. Samo vodite računa kada pečete da rerna bude dobro zagrijana i da očistite vrh posude (sa unutrašnje strane) kako bi omogućili da kolač lijepo naraste, prenosi Ljepota i zdravlje.

Sastojci:

1 kašika putera
1 kašika brašna
1/2 šolje mlijeka (hladno)
100 g tamne čokolade (75% kakao)
prstohvat soli
1/2 kašičice ekstrakta vanile
1 žumanjce
2 bjelanjceta
3 kašike šećera
kakao

Priprema:

Manje posudice dobro premažite puterom (i dno i ivice), pa pospite šećerom. Zatim okrenite posudu da višak šećera ispadne. U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite minut, sve vrijeme miješajući. Pazite da ne zagori. Dodajte hladno mlijeko i miješajte dok se smjesa malo ne zgusne. Sklonite sa šporeta i sipajte čokoladu, pa miješajte dok se ne otopi.

Dodajte i so, kao i vanilu, promiješajte i ostavite par minuta da se ohladi, pa dodajte žumanjce i sjedinite. U posudi umutite bjelanjca, pa postepeno u njih dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne.

Postepeno u smjesu dodajte bjelanca i lagano umiješajte. Sipajte smjesu u posude, pa očistite ivicu, kako bi souffle narastao. Poredajte posude u pleh, pa pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 12-15 minuta. Pospite kakaom i odmah služite. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,