Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nikad dosta čokolade: Recept za kremastu savijaču koja nastaje u tren oka

Preuzmite sliku

Kore za pite i savijače najgenijalniji su izum u kuhinji. S tom će se tvrdnjom složiti obožavatelji ove vrste poslastica jer im uveliko olakšava pripremu.

Tanke kore možemo puniti sa slanim i slatkim nadjevima i doista je teško odabrati najbolji.

Sastojci:

500 g kora za pite i savijače

Prvi nadjev:

3 jaja
3 kašike šećera
200 ml ulja
Pola šolje griza
200 ml jogurta
1 prašak za pecivo

Drugi nadjev:

Litra mlijeka
9 kašika šećera
3 vrećice pudinga od čokolade

 

  • Priprema:

    Prvo napravi drugi nadjev. Mlijeko sipati u zdjelu, dodati šećer i pustiti da zakuha. Dio mlijeka odvojiti i pomiješati s pudingom. Puding umiješati u kipuće mlijeko, miješati dok se ne zgusne i odložiti sa strane kako bi se ohladilo.

    Pripremite drugi nadjev za premaz kora. Umutite bjelanjke sa šećerom, dodajte žumanjke, ulje, griz, jogurt i prašak za pecivo.
    Rernu uključite na 180 stepeni. Za jednu štrudlu trebat će vam četiri kore pa ih tako podijelite. Ako želite manje štrudle možete motati i manje kora. Prve tri kore premazati s mješavinom za premaz kora. Na četvrtu koru staviti puding samo na rub kore pa zarolati. Četvrta kora se ne premazuje nadjevom s grizom, već se samo uz rub stavi puding.

    Ponoviti sve dok ne potrošite sve kore.
    Savijače prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje pa premazati ostatkom nadjeva s grizom.
    Peći oko pola sata, a kad se ohladi staviti u frižider na najmanje šest sati. Tek onda rezati i poslužiti.

    Savjet

    Savijaču možete puniti s bilo kojim drugim pudingom, a bobičasto voće odlično paše uz puding od vanilije. (Zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,