Kore za pite i savijače najgenijalniji su izum u kuhinji. S tom će se tvrdnjom složiti obožavatelji ove vrste poslastica jer im uveliko olakšava pripremu.
Tanke kore možemo puniti sa slanim i slatkim nadjevima i doista je teško odabrati najbolji.
Sastojci:
500 g kora za pite i savijače
Prvi nadjev:
3 jaja
3 kašike šećera
200 ml ulja
Pola šolje griza
200 ml jogurta
1 prašak za pecivo
Drugi nadjev:
Litra mlijeka
9 kašika šećera
3 vrećice pudinga od čokolade
Priprema:
Prvo napravi drugi nadjev. Mlijeko sipati u zdjelu, dodati šećer i pustiti da zakuha. Dio mlijeka odvojiti i pomiješati s pudingom. Puding umiješati u kipuće mlijeko, miješati dok se ne zgusne i odložiti sa strane kako bi se ohladilo.
Pripremite drugi nadjev za premaz kora. Umutite bjelanjke sa šećerom, dodajte žumanjke, ulje, griz, jogurt i prašak za pecivo.
Rernu uključite na 180 stepeni. Za jednu štrudlu trebat će vam četiri kore pa ih tako podijelite. Ako želite manje štrudle možete motati i manje kora. Prve tri kore premazati s mješavinom za premaz kora. Na četvrtu koru staviti puding samo na rub kore pa zarolati. Četvrta kora se ne premazuje nadjevom s grizom, već se samo uz rub stavi puding.
Ponoviti sve dok ne potrošite sve kore.
Savijače prebaciti na pleh obložen papirom za pečenje pa premazati ostatkom nadjeva s grizom.
Peći oko pola sata, a kad se ohladi staviti u frižider na najmanje šest sati. Tek onda rezati i poslužiti.
Savjet
Savijaču možete puniti s bilo kojim drugim pudingom, a bobičasto voće odlično paše uz puding od vanilije. (Zadovoljna.hr)