Nar, lat. Punica granatum, jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu. Zapisi o njemu mogu se pronaći u mnogim kulturama i religijama.
Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života, a odličan je u kombinaciji sa janjetinom.
Sastojci
1 kg svježe jagnjetine
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
1 manja glavica crvenog luka, isjeckana
2 češnja bijelog luka
¼ šolje soka od nara
1 šoljica zrna nara
1 i po šoljica pilećeg bujona
2 kašičica braon šećera
2 kašike gustina
Priprema
Prije pripreme sastojaka, rernu zagrijte na 250C. Dvije kašike maslinovog ulja zagrijte u tavuu srednje dubine koju možete koristiti i kao pekač. Janjetinu začinite solju i biberom, a potom je ubacite u tiganj i propržite na umjerenoj vatri oko 10 minuta, tako da poprimi braon koricu sa svih strana. Zatim istu tavu ubacite u rernu i pecite 20-25 minuta. Izvadite janjetinu iz tiganja i ostavite da odstoji oko 10 minuta.
Dok se janjetina hladi, pripremite dublji tiganj ili šerpicu i u nju stavite crni i bijeli luk. Propržite 3 do 5 minuta, uz povremeno miješanje. Posolite i pobiberite, a potom u tiganj sipajte pola šolje pilećeg bujona, sok od nara, jednu kašičicu soli i dvije kašičice braon šećera. Ostavite da proključa, pa smanjite vatru i ostavite sos da se krčka oko 10 minuta, dok ne ostane tečnosti za otprilike pola šolje.
Zatim pomiješajte preostali pileći bujon sa malo gustina i miješajte dok se smjesa ne sjedini, pa potom sve sipajte u šerpicu i ostavite da sos još jednom proključa. Kuhajte još minut i po uz povremeno miješanje. Šerpicu pomjerite sa plate, ostavite da se prohladi, a potom sipajte pola šoljice nara u sos i promiješajte.
Na tanjir ili poslužavnik stavite parčiće mesa, prelijte ih sosom i dekorišite preostalim zrnima nara. Kao prilog možete poslužiti kuhani bijeli krompir. (N1)