Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kuglof s pistacijama: Desert koji se jede do zadnje mrvice

Preuzmite sliku

Popularno

Pistacije su mnogima omiljena grickalica, a najveći ljubitelji koriste ih i za pripremu raznih jela i deserata.

Jedan od njih je i ukusni kuglof s pistacijama.

Sastojci: 6 jaja, 200 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 300 g oštrog brašna, 200 ml mlaćenice, 150 g mljevenih pistacija, 100 g mljevenih badema, ½ vrećice praška za pecivo, prstohvat soli, malo maslaca i brašna za kalup

Sastojci za glazuru: 100 grama šećera u prahu, 5 velikih kašika limunova soka

Priprema: Namastite kalup za kuglof i pospite ga brašnom. Umutite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Brašno, mljevene pistacije, bademe i prašak za pecivo pomiješajte u zasebnoj zdjeli. Maslac omekšao na sobnoj temperaturi dobro umutite sa šećerom. Nakon toga dodajte jedan po jedan žumanjak i dobro promiksajte nakon svakog. Zatim dodajte mlaćenicu. Naposljetku naizmjenično u smjesu dodajte mješavinu brašna i tučeni snijeg od bjelanjaka.

Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite na 180 Celzijevih stepeni oko 50 minuta. Nakon pečenja, kolač ostavite da se kratko ohladi u kalupu, a zatim ga izvadite na metalnu rešetku da se do kraja ohladi. Pripremite glazuru. Šećer u prahu pomiješajte s limunovim sokom dok ne dobijete lijepu i glatku smjesu. Kada je kuglof hladan, prelijte ga glazurom, ukrasite sjeckanim pistacijama i ružinim laticama. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,