Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kolač od jagoda i bijele čokolade gotov za pola sata

Preuzmite sliku

Fantastičan kolač od jagoda s neobičnim sastojcima smeđim šećerom i bijelom čokoladom.

Ako želite probati nešto drukčiji kolač od jagoda ovo je idealan recept. Ono što ga čini posebnim je pečeni maslac koji se dodaje u biskvit zajedno s komadićima bijele čokolade. Opet, ova poslastica je vrlo jednostavna za pripremu i što je najvažnije brzo gotova.

Sastojci: 110 g maslaca, 165 g smeđeg šećera, 1 veliko jaje, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 130 g brašna pola kašičice praška za pecivo, prstohvat soli,  90 g bijele čokolade, jagode (oko 150 g)

Priprema: Zagrijte pećnicu na oko 180 stepeni i pripremite lim za pečenje, obložite ga papirom za pečenje tako da dio papira visi sa svake strane. Otopite maslac na niskoj temperaturi na vatri i povremeno pomiješajte. Kako će se maslac topiti, tako će se stvarati pjena. Boja mora postati zlatno-smeđa i tada maknite maslac s vatre i preselite ga u veliku zdjelu. Ostavite maslaca da se ohladi oko 15 minuta.

Dodajte smeđi šećer i promiješajte (smjesa neće biti glatka). Dodajte jaje i ekstrakt vanilije. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Ubacite komadiće bijele čokolade. Preselite tijesto u lim za pečenje i ravnomjerno ga posložite. Po tijestu ravnomjerno rasporedite jagode prerezanom stranom prema dolje i lagano ih utisnite u tijesto. Pecite oko 25 do 30 minuta. Rubovi bi trebali biti dobro pečeni, a središte lagano vlažno. Ostavite kolač da se ohladi. Uhvatite kolač za višak papira i izvadite ga van te narežite i poslužite. (vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,