Srijeda, 12. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kineski trik za najbolju ljetnu salatu od krastavaca

Kineskom metodom pripreme salate kolutići krastavaca će imati finiju aromu, upiti više preljeva te biti hrskaviji…

Uz malo finih začina, kao što je dobro maslinovo ulje i fini ocat ili preljev od jogurta te gnječenja (da, gnječenja!) obični krastavac se pretvara u genijalno jelo. Salata od zgnječenih krastavaca je omiljena u Kini, a da biste „prepisali“ od Kineza, sve što trebate napraviti je narezati ih na krugove, staviti u vrećicu koja se može zatvoriti i prijeći nekoliko puta valjkom.

Poanta nije da ih „rasturite“ nego fino zgnječite, taman toliko da nepravilnosti u kriškicama popiju preljev. Budući da valjak neće svaku kriškicu zgnječiti na isti način tekstura će biti raznolika, u čemu je i poenta. Nakon gnječenja krastavce treba posoliti i ostaviti u cjedilu da se ocijede.

Moglo bi vas iznenaditi koliko će vode pustiti, zbog čega će okus krastavaca biti još izraženiji, a tekstura mesnatija i mjestimično hrskavija. Nemojte da vas uplaši količina soli i bibera, većina će se ocijediti, prenosi punkufer.hr.

Sastojci za salatu od krastavaca: 

12 manjih krastavaca za salatu (oko 900 grama)
1 i 1/4 kašičice soli
¼ šolje preljeva za salatu

Preljev:

1 češanj bijelog luka ili ljutika
1/2 šolje octa ili limunova soka
1/2 šolje maslinovog ulja
1-2 kašike neutralnog meda
1 kašika senfa
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera

1. Napravite preljev. Usitnite luk ili ljutiku pa stavite u staklenku i ubacite ostale sastojke. Čvrsto zatvorite i mućkajte dok se med ne rastopi. Odvojite četvrtinu šalicu, ostalo čuvajte u frižideru najduže sedam dana.

2. Operite krastavce i odrežite im krajeve pa ih narežite na deblje kolutiće. Stavite ih u vrećicu koja se može zatvoriti pa nježno prijeđite po njima nekoliko puta (5-8) valjkom dok se ne stanje na debljinu od oko centimetra. Pazite da ih ne zgnječite u kašu.

3. Pospite krastavce kašičicom soli pa ostavite pola sata i izlijte tekućinu koju su pustili. Začinite s četvrtinom šolje preljeva, 3/4 kašičice papra i 1/4 kašičice soli. Promiješajte nježno rukama pa ostavite 15 minuta da se marinira. Probajte i dodatno začinite prema potrebi.

Savjet: Kao preljev za salatu može poslužiti i kombinacija masnijeg jogurta, sjeckane metvice, peršina, bijelog luka s nekoliko kapi limunovog soka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,