Vjerujemo da ste svi čuli za slavni (i puno puta otpjevani) Italijanski otok Capri, a jeste li čuli za njegovu najpoznatiju slasticu tortu Caprese? Torta Caprese jedan je od onih klasičnih kolača koji se peku i kod kuće i u raznim slastičarnama
Kao i mnoge poslastice, a i jela koja danas rado jedete, i ova torta od čokolade i badema nastala je pukom greškom. Kako to obično biva, sasvim neočekivano postala je omiljena torta na mnogim stolovima. Zasluge za recepturu torte pripadaju kuharu imena Carmine Di Fiore, koji je 1920. godine prvi put ispekao tu tortu u svojoj zanatskoj radionici na otoku Capriju.
Jedna od priča kaže da kad je pripremao tortu za tri američka kriminalca koja su na otok u regiji Kampaniji došli kako bi kupili par zaštitnih dokoljenica za svima nam znanog mafijaša Ala Caponea, zaboravio je u tijesto dodati brašno. Možda zbog uzbuđenosti i straha od greške u pripremi torte za ljude “tog kalibra”, ali greška se dogodila – Carmine je zaboravio dodati upravo jedan od glavnih sastojaka. Međutim, finalni se rezultat pokazao izvrsnim, torta je bila prava pravcata delicija i ubrzo je postala jedna od najpoznatijih torti u Italiji i za koju se mahom tražio recept.
Za originalnu tortu potrebni su vam sljedeći sastojci; jaja, mljeveni bademi, tamna čokolada, šećer i maslac. Za posebnu citrusnu notu slobodno dodajte i ribanu koricu naranče, a za bolje dizanje kašiku ruma ili konjaka. Budući da torta ne sadrži brašno, posebno je pogodna za sve one koji su na bezglutenskoj prehrani. Iako se na temelju navedenih sastojaka može zaključiti kako se radi o pravoj nutritivnoj bombi, torta je začuđujuće lagana. Osim toga, izuzetno je jednostavna za pripremu.
Sastojci:
– (za kalup promjera 22 – 24 cm)
– 4 jaja sobne temperature
– 150 g šećera u prahu
– 150 g tamne čokolade
– 200 g mljevenih ili sjeckanih badema
– 130 g maslaca
Dodatno (po želji):
– 1 kašika ruma ili konjaka
– ribana korica jedne cijele naranče
Priprema:
Na pari otopite čokoladu i maslac. Pustite da se ohladi. Odvojite žumance od bjelanaca. Od bjelanaca i polovice šećera u prahu napravite čvrsti snijeg. Žumance dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i mutite još nekoliko minuta, ali smanjenom brzinom.
Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte špatulom. Dodajte rum, koricu narandže te pomalo snijeg od bjelanaca uz pažljivo miješanje. Smjesu izlijte u namašćen kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 170 °C te pecite 30 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotovo. Torta Caprese mora ostati vlažna i kremasta u sredini. Izvadite iz rerne i pustite da se prohladi. Posipajte šećerom u prahu ili gorkim kakaom (kao u ovom slučaju) i poslužite. Torta Caprese konzumira se lagano topla. Slobodno uz nju poslužite i slatko vrhnje. (punkufer.hr)