Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izgleda senzacionalno: Kremasti, sočni i ukusni kolač od jabuka koji vjerovatno niste probali

Preuzmite sliku

Popularno

Ovaj genijalan kolač sastoji se od tri dijela, ali priprema je brza i jednostavna. Ako volite jabuke uživat ćete u svakom zalogaju, a imate li u porodici one koji izbjegavaju ovo zdravo voće napokon ste riješili i taj problem.

Recept smo posudili od gastroblogerice Tatjane Miletić koja na svom blogu MyTastyPot oduševljava zanimljivim jelima i receptima koji jednostavno mame da ih sprobate, piše Večernji list. 

Torta s jabukama, keksom i kokosom

Kora:

350 g plazme ili nekog drugog mljevenog keksa

3 kašike kokosova brašna

250 ml slatkog vrhnja

Nadjev:

600 ml mlijeka

puding od vanilije

1 žumanjak

5-6 kašika šećera

prstohvat praha vanilije

20 g maslaca

Punjenje od jabuka:

maslinovo ulje

2 veće jabuke

šaka suhih bijelih grožđica (30 g)

1 kašičica cimeta

3 kašike smeđeg šećera

malo listića kokosa za dekoraciju

  • Priprema:

    Za ovaj kolač bilo bi dobro da imate kalup za torte. Za koru pomiješajte plazmu sa slatkim vrhnjem i ubacite kokosovo brašno. Sve dobro sjedinite i ubacite u kalup, tako da ga prstima utisnete u njega. Tijesto stavite u frižider dok pripremate nadjeve. 500 ml mlijeka stavite da zakipi, a za to vrijeme dobro promiješajte u posebnoj posudi puding sa 100 ml mlijeka, šećerom, prahom vanilije i žumanjkom. Maknite mlijeko s vatre kada proključa i lagano ulijevajte pripremljeni puding uz stalno miješanje. Vratite na laganu vatru i nastavite s neprestanim miješanjem još nekoliko minuta. Ostavite nadjev da se malo prohladi pa prelijte preko kore. Sve zajedno vratite na 15 minuta u frižider da se stegne, taman koliko vam treba da pripremite nadjev od jabuka. Jabuke narežite na kockice pa ih u tavici na malo maslinova ulja pirjajte, a potom dodajte šećer da ih malo karamelizirate. Zatim dodajte suhe grožđice i kašičicu cimeta i dinstajte još desetak minuta. Prelijte preko nadjeva i ostavite u frižideru da se malo stisne (nekih 30 minuta). Prije služenja kao dekoraciju preko jabuka možete posipati listiće kokosa. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,