Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ideja za brzo spremanje večere: Ćufte u paradajz sosu

Preuzmite sliku

Popularno

Ćufte u paradajz sosu su hranljivo, ukusno i brzo jelo, savršeno rješenje kada ne znate šta kuhati za ručak ili večeru.

Ćufte u paradajz sosu su pravi predstavnik klasične italijanske kuhinje. Zbog jednostavnosti pripreme i ukusa koji odgovara svim generacijama, ovo jelo je steklo popularnost i na Balkanu.

Recept za ćufte u paradajz sosu koji se udomaćio u kuhinji naših nana sredinom prošlog vijeka

500 grama sitno mljevenog crvenog mesa, po izboru (govedina ili miješano govedina i svinjetinja)

1 jaje

1 manja glavica crnog luka, sitno sjeckanog

1 kašika prezle

so, biber po ukusu

dijve kašike bijelog brašna

ulje

7 dcl paradajz soka

Priprema

sitno isjeći crni luk

umutiti jaje

umijesiti kompaktnu smjesu od mljevenog mesa, luka, jajeta i prezle.

Dodati soli, bibera i mljevene paprike po ukusu.

Upržiti bazu od dvije kašike masnoće i dvije kašike brašna. Čim brašno porumeni, naliti paradajz sok uz stalno miješanje.

Kada postignete odgovarajuću gustinu sosa, a trebalo bi da bude rjeđi, posolite po ukusu, a potom ubacite ćufte i ostavite da jelo krčka 40 minuta. Ukoliko je sos gust, dodajte vodu, pa tek onda ubacite ćuftice.

Poslužite uz pire krompir. Prijatno!

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,