Ova slatka poslastica ima dugu i bogatu tradiciju i postoji veliki broj različitih varijacija i stilova pripreme.
Originalni cheesecake potiče iz drevne Grčke, gdje je bio poznat kao “plakountas tiron”, a kasnije je postao popularan i u Rimskom carstvu.
Danas je cheesecake omiljen u mnogim dijelovima svijeta i jedna od najpoznatijih poslastica.
Za pripremu ove poslastice potrebno vam je:
Kora:
300 g mljevene plazme
125 g maslaca
2 kašike šećera u prahu
Fil:
450 g sira
500 ml slatke pavlake
250 g šećera u prahu
1 kesica želatina
Preliv:
400 g mix šumskog voća
100 ml vode
4 kašike kristal šećera
1 želatin.
Priprema:
Maslac isjeći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte.
Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lijepo sjedini, sipati preko korice.
Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuhati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi.
Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.
Kolač ostaviti u frižideru preko noći da se sve lijepo ohladi. (recepti.com)