Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ferrero baklava: Recept za novu verziju tradicionalnog kolača

Preuzmite sliku

Popularno

Naime, jasno je da postoje okusi koji su prepoznatljivi i omiljeni širom svijeta, a jedan od njih je nevjerovatno ukusan kolač, baklava.

Ova tradicionalna poslastica mnogi vole zbog kombinacije orašastih plodova hrskave strukture i slatkog preljevom od sirupa.

Posljednjih dana pažnju je ukrao spoj slasnog okusa baklave sa hrskavim slatkišem od lješnjaka poput Ferrero Rocher čokoladica. Riječ je o ukusnoj deliciji kojoj će teško moći odoljeti pod nazivom Ferrero baklava!

Potrebni sastojci:

1 žumance
1/2 šolje lješnjaka
1 šolja petit keksa
1 kašika šećera u prahu
4 kašike mlijeka
3 kašike Nutelle
Jufka
115 gr putera
100 gr čokolade

Priprema:

Zagrijte rernu na 200°. Lješnjake i keks u blenderu sameljite i sjedinite sa Nutellom, žumancem, šećerom u prahu. Na kraju dodajte mlijeko, izmiješajte i oblikujte male loptice.Jufku izrežite na trake širine 4 cm. Između dvije trake namažite puter, zatim jednu lopticu pozicionirajte tako da kada okrenete jufku sa lopticom dobijete trougao te tako slažite do kraja trake. Preko baklave stavite jednu zaštitnu jufku tokom pečenja. Pecite nekih 30-40 min. (Bonjour.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,