Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo trikova vrhunske kuharice za meko i sočno pečeno meso

Preuzmite sliku

Popularno

Pečenje mesa djeluje poprilično lako, zar ne?

Stavite ga u rernu i pečete. Ali da li vam meso bude meko? Šta da uradite pa da ne bude tvrdo i suho? Pomoći će vam vrhunski savjeti kuharice Anabel Langbin.

Meso se sastoji od paralelnih mišićnih vlakana, pa ako meso prerežete preko tih mišića, dobićete komade koji su znatno mekši zbog manjeg broja vlakana.

Prije sječenja meso treba da odstoji. Naime, ako meso počnete da siječete odmah nakon pečenja svi prirodni sokovi će iscuriti, boja neće biti ujednačena, a meso će biti još uvek u procesu pečenja tako da će na kraju biti tvrdo.

Ostavljanje pečenog komada mesa da se malo ohladi nakon pečenja ključno je za ravnomjernu raspodelu sokova kroz cijeli komad mesa, izjednačavanje boje, a na kraju meso postaje mekše, a samim time i ukusnije, savetuje kuharica Anabel.

Kako bi pečeno meso bilo sočno i meko, nakon pečenja ga izvadite iz rerne i pokrijte papirom za pečenje i čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga da odmori oko pola sata.

Pogledajte u kojem se smijeru protežu mišićna vlakna u mesu, a ako to ne možete odmah uočiti, meso malo zarežite na ivici. Zatim meso režite oštrim nožem poprijeko u odnosu na mišićna vlakna.

Režite tanke šnite mesa kako bi struktura bila što mekša. Osim toga, meso svakako režite tako da viljušku stavite ispred noža, a ne obrnuto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,