Svi će uživati u palačinkama sa špinatom i feta sirom. Začinite ih bijelim lukom i poslužite sa svježim timijanom.
Palačinke sa špinatom i sirom su vrlo ukusne i pripremaju se brzo. Odlične su i tople i hladne – na primjer kao predjelo za zabavu. Međutim, pogodne su i kao ukusna i hranljiva večera za čitavu porodicu. Njihova cijela tajna zasnovana je na dobrom receptu za palačinke. Treba da budu tanke, ali ne previše suhe, prenosi Ženski magazin.
Kako napraviti palačinke?
Sastojci:
1 šolja pšeničnog brašna,
2 velika jajeta
3/4 šolje vode,
1 šolja mlijeka,
3 kašike ulja,
prstohvat soli,
2 pakovanja svježeg špinata,
1 paket feta sira,
2 režnja belog luka,
so i biber po ukusu,
maslinovo ulje
svježi timijan.
Način pripreme:
Sastojke za tijesto temeljno izmiješajte tako da ne ostanu grudvice. Pržite tanke palačinke. Pokrijte ih vlažnom krpom da se ne osuše.
Zagrijte maslinovo ulje, stavite bijeli luk i špinat koji ste prethodno isjeckali i ocijedili. Možete koristiti i smrznuti špinat. Kad se špinat blanšira, dodajte zdrobljeni feta sir. Sve dobro izmiješajte i ohladite. Premažite nadjevom palačinke. Umotajte ih u rolnu ili savijte u trouglove.
Prije služenja palačinke sa špinatom možete zagrijati u tavi i poslužite ih uz svjež timijan i pavlaku.
Ako vam se ne sviđa ukus feta sira, možete ga zamijeniti i drugim sirevima. Palačinke sa špinatom biće ukusne i sa mascarpone sirom. Takođe možete dodati svježe začinsko bilje – bosiljak ili peršun. (Tuzlanski.ba)