Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Domaći kečap: Ukusni umak bez hemije

Preuzmite sliku

Popularno

Kečap je jedan od omiljenih umaka mnogima, ali ga mnogi i izbjegavaju zbog previše šećera i hemije u njemu.

Evo jednog recepta za domaći kečap koji možete da jedete bez straha.

Sastojci:

2 kg zrelog paradajza

glavica crnog luka

2 čehna bijelog luka

kašičica soli

kašičica bibera

kašičica senfa

kašičica mljevenog korijandera

kašičica mljevenog kima

kašičica mljevene ljute paprike

kašika šećera

šolja sirćeta

Priprema:

Operite paradajz i isjeckajte ga na manje komade. Crni i bijeli luk sitno isjeckajte.

U velikoj šerpi zagrijte paradajz, crni i bijeli luk na srednjoj temperaturi dok ne omekša, oko 20 minuta.

Sklonite šerpu sa vatre i pasirajte paradajz kroz sito. Vratite paradajz u šerpu i dodajte so, biber, senf, korijander, kim, ljutu papriku, šećer i sirće.

Kuhajte na srednjoj temperaturi dok se kečap ne zgusne, oko 1 sat. Sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se ohladi.

Sipajte kečap u sterilizovane tegle i čuvajte u frižideru. (City Magazine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,