Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Desert koji će svakoga oduševiti: Kolač sa nutelom, kokosom i lješnjacima koji se ne peče

Preuzmite sliku

Jednostavan kolač koji vam se ne može ne svidjeti. Recept donosi Stvar ukusa.

Sastojci:

Za biskvit:

400 g mljevenog keksa
125 g kokosa
175 g nutele
120 ml istopljenog putera
100 ml slatke pavlake

Za fil:

1,5 l mlijeka
240 g šećera
4 žumanceta
130 g kukuruznog skroba
120 g putera
1 kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli

Još:

200 g čokolade
100 g lješnjaka

  • Priprema:

    Litar mlijeka stavite da se kuha, a u posudi pomiješajte jaja, šećer, vanilu, so, ½ l mlijeka i skrob. Dodajte u vrelo mlijeko i kuvajte, uz konstantno miješanje dok se ne zgusne. Zatim dodajte puter i miješajte dok se ne otopi. Podijelite na dva jednaka dijela, i u jedan dio dodajte istopljenu čokoladu.

    Keks, kokos, nutelu, puter i slatku pavlaku dobro sjedinite. Sipajte smjesu u kalup dimenzija 24×24 cm i lijepo poravnajte. Stavite u frižider pola sata. Preko biskvita sipajte prvo bijeli dio, pa crni i poravnajte. Ukrasite sjeckanim lješnjacima. Stavite u frižider da se stegne sat vremena. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,