Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čuva liniju, a preukusna je: Recept za salatu od kukuruza šećerca

Preuzmite sliku

Popularno

Ljetnja salata od kukuruza šećerca prava je vitaminska bomba – i preukusna je. Lako se priprema, sadrži malo kalorija i možete je jesti kao samostalan obrok.

Može se konzumirati kao obrok salata ili kao prilog jelima sa roštilja. Salata od kukuruza šećerca obiluje hranljivim sastojcima i idealne je za sve one koji su na dijeti. A šta vam je sve potrebno da biste napravili ovaj praznik za oči i nepca:

Kukuruz: Trenutno je sezona kukuruza šećerca i možete ga naći na pijacama i u marketima. Ili jednostavno kupite zamrznut kukuruz.

Čeri paradajz: Moežete i obični, ali je čeri paradajz ukusniji.

Krastavac: Ako je iz organskog uzgoja, ne morate da ga ljuštite samo ga dobro operite.

Crveni luk: Mnogo bolja opcija za salate od crnog luka. A i ljepše izgleda u salatama.

Sir: U salatu od kukurza šećerca možete dodati feta sir, mocarelu ili još bolje domaći kozji sir.

Svjež peršun i bosiljak: Peršun je pod obavezno. A umjesto bosiljka, možete koristiti svježi korijander.

Maslinovo ulje: Umjesto njega, možete koristiti i laneno ili ulje od sjemenki bundeve.

Jabukovo sirće: Ako više volite, možete koristiti i balzamiko sirće.

Nutritivna vrijednost

Kalorije: oko 290 kalorija po porciji

Proteini: oko 8 grama

Masti: oko 15 grama

Ugljeni hidrati: oko 30 grama

  • Sastojci:

    4 šolje kukuruza šećerca
    1 šolja sitno isjeckanog čeri paradajza
    1 šolja krastavca isječenog na kockice
    1/3 šolje crvenog luka isječenog na kockice
    2/3 šolje izmrvljenog feta sira
    3 kašike sitno sjeckanog svježeg peršuna
    2 kašike sitno sjeckanog svježeg bosiljka

    Za dresing:

    1/4 šolje maslinovog ulja
    1-2 kašike jabukovog sirćeta
    1 kašika limunovog soka
    1 kašičica meda
    pola kašičice bijelog luka u prahu
    so i biber po ukusu

    Priprema:

    Napravite preliv:

    Pomiješajte sve sastojke za dresing i ostavite da odstoji u frižideru dok pripremate salatu.
    Kuhajte kukuruz u ključaloj vodi 3-4 minuta. A zatim ga isperite pod mlazom hladne vode i ocjedite.
    Prebacite kukuruz u činiju za salatu i dodajte preostale sastojke. Promiješajte i prelijte dresingom. (Lepota i zdravlje)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,