Ljetnja salata od kukuruza šećerca prava je vitaminska bomba – i preukusna je. Lako se priprema, sadrži malo kalorija i možete je jesti kao samostalan obrok.
Može se konzumirati kao obrok salata ili kao prilog jelima sa roštilja. Salata od kukuruza šećerca obiluje hranljivim sastojcima i idealne je za sve one koji su na dijeti. A šta vam je sve potrebno da biste napravili ovaj praznik za oči i nepca:
Kukuruz: Trenutno je sezona kukuruza šećerca i možete ga naći na pijacama i u marketima. Ili jednostavno kupite zamrznut kukuruz.
Čeri paradajz: Moežete i obični, ali je čeri paradajz ukusniji.
Krastavac: Ako je iz organskog uzgoja, ne morate da ga ljuštite samo ga dobro operite.
Crveni luk: Mnogo bolja opcija za salate od crnog luka. A i ljepše izgleda u salatama.
Sir: U salatu od kukurza šećerca možete dodati feta sir, mocarelu ili još bolje domaći kozji sir.
Svjež peršun i bosiljak: Peršun je pod obavezno. A umjesto bosiljka, možete koristiti svježi korijander.
Maslinovo ulje: Umjesto njega, možete koristiti i laneno ili ulje od sjemenki bundeve.
Jabukovo sirće: Ako više volite, možete koristiti i balzamiko sirće.
Nutritivna vrijednost
Kalorije: oko 290 kalorija po porciji
Proteini: oko 8 grama
Masti: oko 15 grama
Ugljeni hidrati: oko 30 grama
Sastojci:
4 šolje kukuruza šećerca
1 šolja sitno isjeckanog čeri paradajza
1 šolja krastavca isječenog na kockice
1/3 šolje crvenog luka isječenog na kockice
2/3 šolje izmrvljenog feta sira
3 kašike sitno sjeckanog svježeg peršuna
2 kašike sitno sjeckanog svježeg bosiljka
Za dresing:
1/4 šolje maslinovog ulja
1-2 kašike jabukovog sirćeta
1 kašika limunovog soka
1 kašičica meda
pola kašičice bijelog luka u prahu
so i biber po ukusu
Priprema:
Napravite preliv:
Pomiješajte sve sastojke za dresing i ostavite da odstoji u frižideru dok pripremate salatu.
Kuhajte kukuruz u ključaloj vodi 3-4 minuta. A zatim ga isperite pod mlazom hladne vode i ocjedite.
Prebacite kukuruz u činiju za salatu i dodajte preostale sastojke. Promiješajte i prelijte dresingom. (Lepota i zdravlje)