Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Brzi muffini punjeni višnjama i kremom od sira

Preuzmite sliku

Za brz i jednostavan doručak, ukusan snack ili desert koji će zadovoljiti želju za slatkim, pripremite muffine od višanja sa sastojcima koje sigurno imate u frižideru.

Priprema traje manje od pola sata, a trebaju vam višnje, dizano tijesto i kremasti sir, prenosi 24sata.hr.

Tijesto je identično onome od kojih radite kiflice, no možete koristiti bilo koje gotovo dizano tijesto. Također, ako niste ljubitelj višanja, muffine možete puniti bilo kojim drugim voćem, od jabuka do borovnica, piše omgchocolatedesserts.

Ako ste ljubitelj torte sa sirom i muffina, ovo je idealna kombinacija koja nudi spoj oba sjajna okusa, a praktičan je jer ga možete pripremiti i za goste koji su vas iznenadili svojim dolaskom.

Sastojci:

-230 g gotovog dizanog tijesta

-140 g kremastog sira

-2 kašike običnog šećera

-1 čajna kašika ekstrakta vanilije

-3/4 šolje višanja

-2 kašike maslaca

-2 – 3 kašike smeđeg šećera

-šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Sastojci su dovoljni za osam muffina, a prije nego što ih pripremite, zagrijte rernu na 180 stepni Celzijevih. Uzmite kalup za muffine i premažite ga masnoćom. U zdjelici pomiješajte sir, običan šećer i vaniliju. Dizano tijesto razvaljajte i izrežite na osam kvadratića.

Malo ih rastegnite prstima te u središte svakog kvadratića žlicom stavite punjenje od sira u središte, a zatim dodajte po kašiku višanja. Skupite ćoškove tijesta i čvrsti ih pritisnite te oblikujte rukama u kuglicu. Kuglice složite u kalupe za muffine i lagano premažite otopljenim maslacem te posipajte smeđim šećerom.

  • Pecite 16 do 20 minuta ili dok vrhovi ne postanu zlatno smeđi, a potom izvadite iz rerne i ohladite u kalupu. Ovu slasticu možete poslužiti toplu uz kuglicu sladoleda od vanilije, ali je ostaviti da se posve ohladi te samo posuti šećerom u prahu prije posluživanja. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,