Četvrtak, 9. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Desert za vruće dane: Brzi kolač s jagodama…

Preuzmite sliku

Popularno

Sastojci za biskvit:

  •      4 jaja
  •      4 kašike smeđeg šećera
  •      1 vanil šećer
  •      4 kašike brašna
  •      1 kašika gustina
  •      2 kašike kakaa
  •      100 ml ulja
  •      prstohvat soli

Fil s jagodama:

  •      300 ml slatkog vrhnja
  •      1 šlagfix
  •      300-350 g svježih jagoda
  •      par kapi arome jagode

Ganache:

  •      150 ml slatkog vrhnja
  •      100 g tamne čokolade

 Priprema:

Vrijeme pripreme:    40 min

Težina:    Jednostavno

Pećnicu zagrijati na 180C. Za biskvit izmiksati žumance sa šećerom i vanil šećerom, dodati i umiksati ulje, te na dva puta dodati prosijanu smjesu od brašna, gustina i kakaa. Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg s malo soli i lagano špatulom umiješati u nastalu gustu i ljepljivu smjesu od žutanjaka i kakaa (najprije umiješati dvije kašike bjelanjaka da se smjese sjedine, a potom umiješati i ostatak bjelanjaka).

  • kolac-jagode
  • Protvan za pečenje (30x20cm) prekriti papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti smjesu. Peći 20-ak minuta, provjeriti čačkalicom kad je biskvit pečen. Izvaditi iz protvana, odvojiti papir za pečenje i pustiti da se biskvit ohladi. U međuvremenu napraviti fil.

    Slatko vrhnje izmiksati sa šlagfixom, doodati aromu i sjeckane jagode, još malo izmiksati i rasporediti preko ohlađenog biskvita, kojeg ste nakon hlađenja vratili u protvan. Staviti u hladnjak dok pripremite ganache.

    Slatko vrhnje staviti na laganu vatru, pa prije nego što zakuha dodati komadiće čokolade, maknuti s vatre, pričekati par minuta da se čokolada rastopi, a potom izmiješati da se rastopi do kraja. Preliti preko biskvita i ohladiti u hladnjaku prije serviranja.

    Posluživanje

    Rezati na kocke i po želji na vrh svake staviti jednu jagodu. (coolinarka.com)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,