Ako ste planirali praviti tradicionalnu baklavu za Bajram, pažljivo slijedite korake napisane u receptu i ispecite baklavu za pamćenje.
Baklava je bogata, slatka i sočna slastica koju poznaje cijeli svijet, a originalno nam dolazi iz kuhinja Turske, Grčke te mnogih arapskih i bliskoistočnih zemalja.
Slastica je to koja se dobro udomaćila u Bosni i Hercegovini, pa tako ne možemo zamisliti ni jedan praznik a da ne pojedemo barem jednu baklavu.
Na našim su prostorima je najčešće punjena orasima, dok se u drugim zemljama mogu naći i baklave punjene pistacijama, bademima, pa i čokoladom.
Sastojci:
1 kg gotovih kora za baklavu (jufki)
Za nadjev:
– 900 g mljevenih oraha
– 100 g sjeckanih oraha
– 150 g šećera
– 250 g maslaca
– 100 ml ulja
Za agdu:
– 1 kg šećera
– 1 limun
– voda
Priprema:
1. Najprije napravite preljev (agdu): uspite šećer u lonac, prelijte vodom tako da voda bude dva prsta iznad šećera pa kuhajte oko 20 minuta na jačoj vatri. Agda ne treba biti gusta. U nju dodajte na kolutove narezan limun. Ostavite preljev da odstoji i da se potpuno ohladi.
2. Izrežite kore po mjerama pleha u kojem ćete peći baklavu. Orahe sameljite i pomiješajte ih sa šećerom, a dio oraha naveden u sastojcima nasjeckajte nožem.
3. Na laganoj vatri otopite maslac, dodajte mu ulje i izmiješajte.
4. Složite prve tri kore u pleh, na njih istresite svu količinu sjeckanih oraha. Preko njih stavite dvije kore, premažite ih toplim otopljenim maslacem i uljem pa pospite orasima (možete orasima posipati i svaku koru). Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Završite baklavu tako da je prekrijete s tri kore, od kojih dvije premažite otopljenim maslacem i uljem, dok posljednju ostavite suhom.
5. Prije rezanja dlanovima dobro poravnajte i pristinite baklavu pa je oštrim nožem narežite na kocke.
6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 °C i pecite 10 minuta, potom smanjite temperaturu pećnice na 150 °C i pecite narednih 45 minuta. U slučaju da vam baklava prebrzo tamni, prekrijte je aluminijskom folijom.
7. Pečenu baklavu izvadite iz pećnice i vruću je zalijte hladnim preljevom. Preko baklave stavite papir za pečenje pa je oko 10 minuta pritisnite plehom kako bi se kore izravnale. Složite po površini kriške limuna iz preljeva i pustite da se hladi.
8. Baklava je najbolja kad na hladnom mjestu odstoji jedan do dva dana. (perspektiva.ba)