Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bloody Berry, kombinacija okusa koja će vas oduševiti

Preuzmite sliku

Popularno

Bloody Berry torta spaja tri sloja čokoladnog biskvita, kremu od vanilije i kremu od šumskog voća u savršenu kombinaciju koja će vas oduševiti.

Sastojci

Čokoladni biskvit

300 g brašna
100 g kakaa u prahu
260 g šećera
1½ kašike praška za pecivo
2 kašike sode bikarbone
1 prstohvat soli
250 ml mlijeka
1 kašika arome vanilije
130 ml ulja
250 ml kipuće vode
2 jaja

Voćna krema

450 g smrznutog šumskog voća
150 g šećera
100 ml vode
70 g gustina
7 kašika vode, za gustin
50 g maslaca

Krema od vanilije

1 l mlijeka
150 g šećera
2 paketića vanilin šećera
2 kašike arome vanilije
3 vrećice pudinga od vanilije
130 g maslaca, sobne temperature
2 vrećice šlaga u prahu

Priprema

Čokoladni biskvit

1 Pripremite tijesto. Pomiješajte suhe sastojke u manjoj zdjeli. U veću zdjelu dodajte jaja, mlijeko, ulje i ekstrat vanilije pa sjedinte tek toliko da se sastojci povežu. Dok miksate, postepeno u veću zdjelu sipajte suhe sastojke. Na kraju ulijte prokuhanu vodu i dobro sjedinite smjesu.

2 Ispecite u rerni. Na dno kalupa za torte veličine 26 cm postavite masni papir pa ulijte pripremljenu smjesu za biskvit. Pecite u rerni koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva oko 35-40 min.

3 Prerežite na 3 dijela.  Pečeni biskvit ohladite pa ga uzdužno prerežite na tri dijela približno jednake debljine.

Voćna krema

1 Pripremite kremu. Zamrznuto voće barem djelomično odmrznite kako bi se malo opustilo, ali ga ne morate nužno odmrznuti do kraja. Voće stavite u lonac zajedno s vodom i šećerom te dovedite do vrenja na srednje jakoj vatri. Gustin dobro pomiješajte s vodom koju ste odvojili za tu priliku pa ga ulijte u voće. Nastavite kuhati na srednje jakoj vatri dok se krema ne zgusne.

2 Dodajte maslac. Kada se krema zgusnula, uklonite je s vatre pa dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Ostavite da se ohladi.

Krema od vanilije

1 Pripremite puding. Puding, šećer i vanilin šećer razmutite s manjim dijelom mlijeka. U ostatak mlijeka dodajte aromu vanilije i stavite kuhati na srednje laganu vatru. Kad mlijeko zavrije, dodajte pripremljeni puding i kuhajte dok ne postane gust. Ostavite da se ohladi.

2 Dodajte maslac. Dodajte maslac koji ste doveli na sobnu temperaturu i dobro izmiješajte.

3 Dodajte šlag u prahu. Na kraju dodajte šlag u prahu i miksajte dok krema ne postane pjenasta.

Slaganje torte

1 Složite tortu. Prvi sloj je biskvit, zatim dodajte polovicu voćne kreme, a onda trećinu kreme od vanilije. Stavite drugi biskvit na vrh kreme s vanilijom. Dodajte drugu polovicu voćne kreme i još jednu trećinu kreme od vanilije. Ako se sredina biskvita napuhne, nježno je izrežite prije nego što stavite posljednji biskvit na vrh. Stavite treći biskvit na vrh pa ga premažite preostalom kremom od vanilije. Složenu tortu možete premazati šlagom ili ukrasiti po želji pa je ohladite u frižideru najmanje 5 sati, a najbolje preko noći. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,