Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Banana split u čaši, idealna poslastica za ljeto

Preuzmite sliku

Banana split je nastao u Americi a danas je poznat u skoro svim dijelovima svijeta.

Recept koji je ukusom jako sličan banana splitu. Prednost ovog deserta je također što za pripremu možete iskoristiti ostatke biskvita koji ste pripremali za torte.

Sastojci:

300 g biskvita

3-4 zrele banane

Krema od vanilije:

500 ml mlijeka

5 žumanjaka

130 g šećera

70 g gustina

50 g maslaca

350 g mascarpone sira

na vrh noža vanilije u prahu (mljevena mahuna od vanilije)

Domaći čokoladni umak:

160 ml vode

200 g šećera

60 g kakaa

30 ml slatkog vrhnja

prstohvat soli

500 ml slatkog vrhnja za šlag i za dekoraciju

Priprema kreme od vanilije:

U šerpu sipajte mlijeko i prokuhajte ga.

U zdjeli kremasto umutite žumanjke sa šećerom i vanilijom u prahu.

Dodajte gustin i kratko nastavite da miksate.

Vrelo mlijeko polako sipajte u smjesu od žumanjaka.

Ovu mješavinu vratite u šerpu i na šporet. Uz stalno miješanje skuhajte gusti puding.

Puding maknite sa vatre pa umiješajte maslac a zatim mascarpone sir.

Kremu prekrijte slojem prozirne folije tako da je dodiruje pa ostavite da se ohladi.

Priprema čokoladnog umaka:

Čokoladni umak možete pripremiti i nekoliko dana prije. Držite ga u frižideru gdje može izdržati najmanje jednu sedmicu bez da se pokvari. Od ovih sastojaka ćete dobiti 2 manje staklenke pune umaka. Pomiješajte šećer sa vodom u loncu, pustite da prokuha pa kuhajte još oko 5 min. Postepeno dodajite kakao i miješajte metlicom za snijeg. Pri tome malo smanjite vatru i kuhajte još 3-5 min. Na kraju umiješajte slatko vrhnje i prstohvat soli. Umak saspite u čiste staklenke, ostavite ih da se ohlade pa ih stavite u frižider.

Slaganje:

Na kraju slatko vrhnje umutite u šlag a i ohlađenu kremu kratko promiksajte. Ako su vam komadi biskvita prilično veliki, usitnite ih rukama na veličinu mrvica. Banane izrežite na tanke kolutove i počnite slaganjem u čaše na slijedeći način:

Mrvice biskvita – krema – banane – šlag – čokoladni umak i tako ispočetka, zavisno od toga koliko su vam čaše visoke. Na vrhu napravite kapicu od šlaga prelivenu čokoladnim umakom i stavite ih na barem 2 h u frižider. (Hanuma Kocht)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,