Banana split je nastao u Americi a danas je poznat u skoro svim dijelovima svijeta.
Recept koji je ukusom jako sličan banana splitu. Prednost ovog deserta je također što za pripremu možete iskoristiti ostatke biskvita koji ste pripremali za torte.
Sastojci:
300 g biskvita
3-4 zrele banane
Krema od vanilije:
500 ml mlijeka
5 žumanjaka
130 g šećera
70 g gustina
50 g maslaca
350 g mascarpone sira
na vrh noža vanilije u prahu (mljevena mahuna od vanilije)
Domaći čokoladni umak:
160 ml vode
200 g šećera
60 g kakaa
30 ml slatkog vrhnja
prstohvat soli
500 ml slatkog vrhnja za šlag i za dekoraciju
Priprema kreme od vanilije:
U šerpu sipajte mlijeko i prokuhajte ga.
U zdjeli kremasto umutite žumanjke sa šećerom i vanilijom u prahu.
Dodajte gustin i kratko nastavite da miksate.
Vrelo mlijeko polako sipajte u smjesu od žumanjaka.
Ovu mješavinu vratite u šerpu i na šporet. Uz stalno miješanje skuhajte gusti puding.
Puding maknite sa vatre pa umiješajte maslac a zatim mascarpone sir.
Kremu prekrijte slojem prozirne folije tako da je dodiruje pa ostavite da se ohladi.
Priprema čokoladnog umaka:
Čokoladni umak možete pripremiti i nekoliko dana prije. Držite ga u frižideru gdje može izdržati najmanje jednu sedmicu bez da se pokvari. Od ovih sastojaka ćete dobiti 2 manje staklenke pune umaka. Pomiješajte šećer sa vodom u loncu, pustite da prokuha pa kuhajte još oko 5 min. Postepeno dodajite kakao i miješajte metlicom za snijeg. Pri tome malo smanjite vatru i kuhajte još 3-5 min. Na kraju umiješajte slatko vrhnje i prstohvat soli. Umak saspite u čiste staklenke, ostavite ih da se ohlade pa ih stavite u frižider.
Slaganje:
Na kraju slatko vrhnje umutite u šlag a i ohlađenu kremu kratko promiksajte. Ako su vam komadi biskvita prilično veliki, usitnite ih rukama na veličinu mrvica. Banane izrežite na tanke kolutove i počnite slaganjem u čaše na slijedeći način:
Mrvice biskvita – krema – banane – šlag – čokoladni umak i tako ispočetka, zavisno od toga koliko su vam čaše visoke. Na vrhu napravite kapicu od šlaga prelivenu čokoladnim umakom i stavite ih na barem 2 h u frižider. (Hanuma Kocht)