Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zvuk solidarnosti: Violinisti iz 29 država sviraju sa violinistom iz Kijeva koji je zaglavljen u skloništu

Preuzmite sliku

Muzičari iz svih krajeva svijeta naklonili su se u znak solidarnosti sa svojim kolegama u Ukrajini.

Dirljiva izvedba narodne pjesme “Verbovaya doschechka” danas je objavljena na internetu. Ilija Bondarenko, koji se krije u skloništu za bombe u Kijevu, otvara snimak dok prkosno gleda niz kameru, a zatim mupridružuje mu se, virtuelno desetine drugih violinista.

Kerenza prikuplja novac za one koji su pogođeni ratom preko web stranice Violinists Support Ukraine, piše Metro.

„Na dan kada su Putinove snage napale Ukrajinu, bila sam kod kuće i vježbala. Pitala sam se šta moje ukrajinske kolege rade u tom trenutku. Zato sam otišla na Instagram i sprijateljila se s nekim violinistima u Ukrajini.”, prenosi Tuzlanski.ba.

Užasnuta dešavanjima Kerenza je željela pružiti utjehu i zamolila je Iliju Bondarenka, da snimi sebe kako svira u svom podrumskom skloništu, a zatim je pozvala i druge violiniste u Ukrajini i kolege iz cijelog svijeta da sviraju zajedno s njim u harmoniji.

Za 48 sati, Kerenza je primila video zapise od 94 violinista, koji predstavljaju podršku 29 različitih zemalja. Iliju se pridružilo još devet mladih violinista u Ukrajini, a učestvovali su i svirači Londonskog simfonijskog orkestra, Tokijskog simfonijskog orkestra, Oslo filharmonije, Minhenskog kamernog orkestra i Hollywood studija.

Illia je bio primoran da snimi svoj segment između eksplozija jer nije mogao čuti sebe kako svira. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,