Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zlato na rekordnih 2.100 dolara, analitičari kažu da će se rast nastaviti

Preuzmite sliku

Cijene zlata ostvarile su novi rekord u ponedjeljak, drugi dan zaredom, sa spot cijenama koje su dosegle 2.100 dolara, dok se čini da će se globalna navala za polugama nastaviti.

Cijene zlata su na putu da dosegnu nove najviše nivoe sljedeće godine i mogle bi ostati iznad razine od 2.000 dolara, rekli su analitičari, navodeći geopolitičku nesigurnost, vjerovatno slabiji američki dolar i moguća smanjenja kamatnih stopa.

Cijene žutog metala rasle su dva uzastopna mjeseca s izraelsko-palestinskim sukobom koji je potaknuo potražnju za sigurnom imovinom, dok su očekivanja smanjenja kamatnih stopa pružila dodatnu podršku. Zlato obično ima dobre rezultate tokom razdoblja ekonomske i geopolitičke nesigurnosti zbog svog statusa pouzdane pohrane vrijednosti.

– Očekivano povlačenje i USD-a i kamatnih stopa tokom 2024. ključni su pozitivni pokretači za zlato – rekao je za CNBC voditelj tržišne strategije UOB-a, Globalna ekonomija i istraživanje tržišta, Heng Koon How. Procijenio je da bi cijene zlata mogle doseći i do 2.200 dolara do kraja 2024. godine.

Promptne cijene zlata porasle su u ponedjeljak na novi rekord od 2.110,8 dolara po unci prije nego što su posustale. Trenutno se trguje po 2.084,59 USD.

U petak je zlato dotaknulo 2.075,09 dolara nadmašivši dragocjeni unutardnevni rekord od 2.072,5 dolara od 7. augusta 2020., prema podacima LSEG-a.

Bart Melek, voditelj robnih strategija u TD Securities, očekuje da će cijene zlata u drugom tromjesečju 2024. u prosjeku iznositi 2.100 USD, pri čemu će snažne kupnje središnje banke djelovati kao ključni katalizator u povećanju cijena.

Prema nedavnom istraživanju Svjetskog vijeća za zlato, 24 posto svih središnjih banaka namjerava povećati svoje zlatne rezerve u sljedećih 12 mjeseci, budući da su sve više pesimistični u pogledu američkog dolara kao rezervne imovine.

– To znači potencijalno veću potražnju službenog sektora u godinama koje dolaze – rekao je Melek, prenosi SEEbiz.

Mogući zaokret politike od strane Fed-a 2024. također bi mogao biti argument, dodao je.

Niže kamatne stope imaju tendenciju da oslabe dolar, a mekši dolar čini zlato jeftinijim za međunarodne kupce i tako povećava potražnju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,