Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ženi iz mozga izvučen crv: Dvije godine patila od zdravstvenih problema

Preuzmite sliku

Ženi iz australijske države Novi Južni Vels iz mozga je izvučen crv dužine osam centimetara nakon što je pune dvije godine patila od zdravstvenih problema, saopštili su ljekari na odjeljenju za infektivne bolesti u bolnici u Kanberi.

Opidaskaris robertsi” je okrugli crv koji se obično nalazi kod pitona, koji joj je, navode ljekari, vjerovatno prenio parazita preko fekalija.

Neurohirurg Hari Priya Bandi izvukla je iz glave pacijenta dugog parazitskog okruglog crva, nakon čega je pozvala kolege da bi ih pitala za savjet šta da radi dalje, piše “Guardian“.

Pacijentkinja, stara 64 godine, prvi put je primljena u bolnicu krajem januara 2021, nakon što je patila tri sedmice od bolova u stomaku i dijareje praćene stalnim suvim kašljem, temperaturom i noćnim znojenjem.

Njeni simptomi su do 2022. godine obuhvatili zaboravnost i depresiju, što je dovelo do upućivanja u bolnicu u Kanberi.

MRI skeniranje njenog mozga otkrilo je abnormalnosti koje zahtijevaju operaciju.

Iznenađujuće otkriće podstaklo je tim u bolnici da se brzo okupi da bi otkrili o kakvoj se vrsti okruglog crva radi i, što je najvažnije, da odluče o daljem tretmanu koji bi pacijentkinji mogao biti potreban.

Pacijentkinja u bolnici u Kanberi je prva osoba u svijetu u kojoj je pronađen ovaj parazit. Ljekari kažu da se ovakvo otkriće dešava jednom u karijeri. Oporavak žene teče dobro, a njeno stanje se redovno prati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,