Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zastupnički dom izglasao opoziv Donalda Trumpa

Preuzmite sliku

Zastupnički dom Kongresa SAD-a večeras je izglasao opoziv Donalda Trumpa. Time je Donald Trump postao prvi američki predsjednik u historiji koji je dvaput opozvan.

U ovim trenucima glasanje još traje. Za opoziv je glasao 231 zastupnik. Iako glasanje još traje, te postoji teoretska mogućnost da se zastupnici predomisle, svjetski mediji već su objavili vijest o opozivu. Za opoziv je glasao 221 demokrat i čak 10 republikanaca.

Protiv opoziva je bilo 197 zastupnika. Još ih pet nije glasalo.

No, Trump je još uvijek predsjednik, a demokrate tek sad čeka teži dio posla. Postupak se sad seli u Senat, gornji dom Kongresa. Prema Ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednik osudi i smijeni.

Drugi opoziv

Ovo je drugi put da je protiv Trumpa pokrenut opoziv.

Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu imaju demokrati pokušao je Trumpa smijeniti u decembru 2019. pod optužbom da je zloupotrijebio ovlasti i ometao istragu Kongresa o Trumpovim pritiscima na Ukrajinu da istraži tadašnjeg izbornog suparnika Joea Bidena i njegovog sina Huntera Bidena.

Opoziv je i tada prošao u Zastupničkom domu. 230 zastupnika glasalo je za opoziv – demokrati su glasali s 229 glasova za, a pridružio im se jedan nezavisni zastupnik. Nijedan republikanac nije tada glasao za opoziv Trumpa. 197 zastupnika glasalo je protiv opoziva – svi republikanci, zajedno s još dvoje demokrata.

No, Senat pod kontrolom republikanaca oslobodio je Trumpa u februaru 2020. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,