Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zapolseni u Facebooku započeli protest, a razlog je Zuckerbergova podrška Trumpu

Preuzmite sliku

Zaposleni u kompaniji Facebook štrajkovali su u ponedjeljak odbijajući da rade od kuće pošto su nezadovoljni postupcima svog direktora Marka Zuckerberga, koji je u ratu Twittera i Donalda Trumpa odlučio da stane na stranu predsjednika SAD.

Više desetina zaposlenih u kompaniji Facebook kritikovalo je objavama na Twitteru Zuckerbergovu odluku da, za razliku od Jack Dorseya, ne reaguje na Trumpove nepromišljene objave.

U štrajku su učestvovali neki od najviših menadžera Facebooka.

– Facebookove nedavne odluke da ne reaguje na statuse koji pozivaju na nasilje ignorišu priliku da se zaštiti naša zajednica. Pozivamo rukovodstvo Facebooka da preduzme akciju – navela je grupa softver inženjera u zajedničkom saopštenju na Twitteru.

 • Direktor dizajna Ryan Freitas napisao je da Zuckerberg nije u pravu i da će se truditi da ga navede da promijeni mišljenje. Napisao je da je mobilisao više od 50 zaposlenih sličnih gledišta kako bi lobirali za unutrašnje promjene.

  Zaposleni su umjesto svojih profilnih fotografija postavili prepoznatljivu Facebookovu pesnicu samo što više ne pokazuje “lajk”, već je stisnuta.

  Prema riječima jednog od radnika,Zuckerbergov redovni sastanak na kojem odgovara na pitanja zaposlenih, a koji se inače održava petkom, pomjeren je za utorak.

  Portparol Facebooka Andy Stone rekao je da će kompanija dozvoliti zaposlenima koji učestvuju u protestu da uzimaju slobodno vrijeme koje im neće biti oduzeto od odmora.

  I partneri počeli da okreću leđa Zuckerbergu

  Kompanija za online terapije Talkspace saopštila je da prekida razgovore o partnerstvu sa Facebookom. Direktor kompanije Oren Frank tvitovao je da “neće podržati platformu koja podstiče nasilje, rasizam i laži”.

 • Za razliku od Twittera, koji je prvo uz jedan tvit Donalda Trumpa postavio upozorenje da korisnici treba da provjere i druge izvore, a zatim cenzurisao objavu predsjednika SAD zbog propagiranja nasilja, Facebook na iste riječi nije reagovao.

  Osnivač Mark Zuckerberg nije podržao postupke konkurentske kompanije, već se stavio na stranu Donalda Trumpa, koji je čak citirao na Twitteru Zuckerbergove kritike upućene konkurentima.

  Zuckerberg je objasnio za Fox News da Facebook ima drugačiju politiku i da smatra da ta društvena mreža “ne treba da bude arbitar istine za sve što ljudi kažu na internetu”.

  Američki mediji su prenijeli da su Donald Trump i Mark Zuckerberg razgovarali telefonom, a sam Zuckerberg je naveo da je bio u kontaktu sa Bijelom kućom, kojoj je objasnio Facebookovu politiku. (noizz.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje