Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Wuhan će uskoro imati 10.000 bolničkih kreveta za oboljele od koronavirusa

Preuzmite sliku

Wuhan će, u središtu epidemije virusne upale pluća, uskoro imati 10.000 bolničkih kreveta rezerviranih za zaražene bolesnike, jer kineske vlasti poduzimaju sva potrebna sredstva za jačanje gradskog prenapučenog zdravstvenog sistema.

Jiao Yahui, dužnosnik Nacionalne zdravstvene komisije, rekao je na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Pekingu da su vlasti odredile više od 5.300 kreveta u raznim bolnicama u Wuhanu kako bi se mogle koristiti za nove bolesnike s koronavirusom.

I još oko 6.000 će biti dodano u sljedećoj fazi, prenosi Xinhua.

Pored toga, Wuhan gradi dvije improvizirane bolnice posvećene borbi protiv novog epidemije koronavirusa, s ukupnim kapacitetom od 2.000 do 2.300 kreveta.

Očekuje se da će izgradnja dvaju objekata biti okončana 2. ili 5. februara.

“S više od 10.000 kreveta, imat ćemo sposobnost prihvatiti sve potvrđene i sumnjive slučajeve kao i druge bolesnike s groznicom”, rekao je Jiao.

Kineske zdravstvene vlasti objavile su u utorak da je u 30 regija na nivou provincije do kraja ponedjeljka prijavljeno 4.515 potvrđenih slučajeva upale pluća uzrokovanih novim koronavirusom. Od bolesti je umrlo ukupno 106 osoba.

Epidemija uzima posebno težak danak u provinciji Hubei, čiji je glavni grad Wuhan.

Do kraja ponedjeljka u Hubeiu je prijavljeno ukupno 2.714 potvrđenih slučajeva, a 2.567 pacijenata hospitalizirano je, objavila je u utorak zdravstvena komisija provincije Hubei. Bolnice u cijeloj provinciji primile su u ponedjeljak 31.934 bolesnika s visokom temperaturom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje