Subota, 23. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uvodi se globalni porez, a evo šta to znači za cijeli svijet

Preuzmite sliku

Više od 130 zemalja svijeta usuglasilo se u petak s izmjenama načina na koji će se oporezivati velike globalne kompanije, što uključuje 15 posto minimalnog korporativnog poreza u cilju sprečavanja multinacionalnih firmi da kriju profit u poreznim oazama.

Globalni sporazum označava prekretnicu u korporativnom oporezivanju. Kompanije će plaćati minimalno 15 posto poreza i, kako se navodi, velikim kompanijama će biti teža utaja.

Pregovori su se vodili četiri godine, a imali su potporu američkog predsjednika Joea Bidena. Troškovi vezani uz pandemijsku krizu dali su posljednjih mjeseci dodatni zamah sporazumu.

“Uspostava, prvi put u historiji, snažnog globalnog minimalnog poreza će konačno izjednačiti uvjete za američke radnike i porezne obveznike, zajedno s ostatkom svijeta”, rekao je večeras u saopćenju koji se zalagao za minimalnu globalnu stopu poreza od 21 posto, ali na kraju je postignut dogovor da to bude 15 posto. 

Kako će dogovor uticati na velike firme?

Sporazum je postignut između 136 država koje predstavljaju 90 posto svjetske ekonomije, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja je bila domaćin razgovora.

Četiri članice OECD-a – Kenija, Nigerija, Pakistan i Šri Lanka – nisu se pridružile sporazumu.

OECD ističe da će minimalan porez donijeti prihod od oko 150 milijardi dolara koliko će se novom poreznom politikom još uzeti kompanijama.

Dogovor će spriječiti velike firme da bilježe dobit u zemljama s niskim porezima, poput Irske, bez obzira na to gdje se nalaze njihovi klijenti, što je pitanje koje je postalo sve hitnije s porastom “Big Tech” divova koji lako mogu poslovati preko granice.

“Ovo je važan korak prema većoj poreznoj pravdi. Danas smo napravili novi važan korak prema većoj poreznoj pravdi”, rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz.

Analitičari navode da je današnji dogovor pokušaj da se kontrolišu načini na koji globalizacija i digitalizacija mijenjaju svjetsku ekonomiju. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,