Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uspjeh i veliko postignuće: U Africi nema više ni jedan novi slučaj dječje paralize

Preuzmite sliku

Poliomijelitis je vrlo zarazna bolest koja se većinom prenosi fekooralnim putem, a rjeđe kroz kontaminiranu hranu i vodu. Većinom pogađa djecu mlađu od pet godina.

Četiri godine nakon posljednjih zabilježenih slučajeva u sjevernoj Nigeriji, Afrička regionalna komisija za potvrđivanje iskorjenjivanja poliomijelitisa (ARCC) u utorak je potvrdila da na kontinentu nema virusa, koji može izazvati nepovratnu paralizu, a u nekim slučajevima i smrt.

– Bio je to važan pothvat, bili smo nevjerovatno uporni, a imali smo trenutaka kada smo mislili da smo uspjeli, tada bismo imali preokret – rekla je dr. Matshidiso Moeti, regionalna direktorica za Afriku iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Poboljšani nadzor, suzbijanje nasilnih razina skepticizma na cjepivo i uključivanje preživjelih u ekipe za iskorjenjivanje bili su ključni faktori uklanjanja virusa, rekla je Moeti.

 • – Nevjerovatno je da ovi rezultati koje smo započeli prije stvaraju ove rezultate. Kao preživjeli od ovog virusa mi smo najsretniji  i nadamo se da ćemo biti posljednji preživjeli od poliomijelitisa u državi – rekao je Musbahu Laan wDidi, suosnivač Nigerijske udruge preživjelih od poliomijelitisa i dodao da sada treba omogućiti bolji život onima koji su preživjeli, a žive u teškom siromaštvu.

  Napori na iskorjenjivanju divljih poliomijelitisa globalno su potaknuti formiranjem Globalne inicijative za iskorjenjivanje poliomijelitisa 1988. Od tada su slučajevi dramatično pali s procijenjenih 350.000 slučajeva na 33 prijavljena slučaja u 2018. godini.

  Međutim, pobuna u sjevernoj Nigeriji otežala je iskorjenjivanje bolesti. U 2013. godini devet žena koje su cijepile djecu u Kanu bile su ustrijeljene. Najmanje 67 zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u akcijama iskorjenjivanja poliomijelitisa u regiji je ubijeno, a drugi su napadnuti i oteti. 

  – Izazov su bile podmukle glasine da cjepivo nije sigurno, da bi moglo dovesti do HIV-a, AIDS-a ili sterilizirati žene s ciljem smanjenja stanovništva u sjevernom dijelu zemlje – objasnio je dr. Tunji Funsho, voditelj odbora za poliomijelitis u Nigeriji. 

 • Ali, veliki napor da se apelira na političke, društvene i vjerske vođe, zajedno s javnim kampanjama i sastancima gradske vijećnice pomogli su započeti preokret.

  Povećana uključenost preživjelih od ovog virusa u proteklom desetljeću bila je presudna za rješavanje problema u lokalnim zajednicama, rekao je Lawan Didi, kojem je poliomijelitis dijagnosticiran u dobi od dvije godine.

  – Ljudi su nas vidjeli i komunicirali s nama. Mogli smo im objasniti da to nije duhovna stvar i da se može spriječiti cjepivom. To im je promijenilo srce – zaključio je Didi. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje