Srijeda, 19. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

UN: SAD trebaju prekinuti prisilno odvajanje djece od roditelja migranata

Preuzmite sliku

Vodeći zvaničnik UN-a za ljudska prava pozvao je danas Sjedinjene Američke Države da prekinu svoju “nesavjesnu” politiku prisilnog odvajanja djece od njihovih roditelja migranata koji neregularno ulaze u zemlju preko Meksika.

Američki zvaničnici saopćili su u petak da je skoro 2.000 djece odvojeno od odraslih na granici od sredine aprila do kraja maja dok Trumpova administracija provodi strožu politiku kontrole granica.

– Pomisao da će bilo koja država nastojati da odvrati roditelje nanošenjem takvog zlostavljanja djeci je nesavjesna. Pozivam Sjedinjene Države da odmah prekinu praksu prisilnog odvajanja te djece – izjavio je Zeid Ra’ad al-Hussein, visoki komesar UN-a za ljudska prava u svom završnom govoru u Vijeću UN-a za ljudska prava prije isteka mandata na tom položaju.

Zeid je izjavio da se “dugotrajna, teška i sistematska” kršenja ljudskih prava nastavljaju u Sjevernoj Koreji i zatražio je od Pyongyanga da sarađuje s UN-ovim istražiteljem za ljudska prava u toj izolovanoj zemlji čiji mandat ona ne priznaje.

Zeid je ukazao na jasne pokazatelje na “dobro organizirane, raširene i sistematske napade” koji se nastavljaju protiv Rohinja muslimana u Mijanmaru “koji su eventualno prerasli u čin genocida”, dok je sukob eskalirao u saveznim državama Kachin i Shan.

Mijanmarskim vladinim naporima na krivičnom progonu počinilaca manjka kredibiliteta i posmatrači ljudskih prava moraju biti razmješteni na terenu prije nego što se Rohinja izbjeglice vrate iz Bangladeša, tvrdi on.

Zeid je optužio Kinu da sprječava nezavisne aktiviste da svjedoče pred agencijama UN-a za ljudska prava i izrazio je brigu da se situacija “brzo pogoršava” u regijama Tibet i Xinjiang.

Zatražio je od 47-članog foruma da uspostavi međunarodne komisije koje bi istražile navode o kršenjima ljudskih prava u Venecueli i Nikaragvi.

Zeid, čiji četverogodišnji mandat ističe krajem avgusta, izjavio je da je njegov ured predan svom “gargantuanskom zadatku”. On je ispraćen burnim ovacijama po okončanju svog govora, prenosi Reuters. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,