Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U SAD-u nedostaje radnika, kompanije sve više nabavljaju robote

Preuzmite sliku

Kompanije u Sjevernoj Americi nabavile su u prvoj polovini godine za četvrtinu više robota nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kako bi ublažile problem manjka radne snage i sve većih troškova plaća, pokazalo je istraživanje.

Kompanije su u drugom tromjesečju naručile rekordnih 12.305 strojeva u vrijednosti od 585 miliona dolara, prema podacima koje je prikupila industrijska grupa Association for Advancing Automation (A3).

U prvoj polovini godine sjevernoameričko tržište robota zabilježilo je najbolji rezultat otkad A3 objavljuje podatke, navodi se u izvještaju.

“Kompanije moraju proizvoditi, a to znači da im treba nova automatizirana linija”, objašnjava predsjednik A3 Jeff Burnstein.

Slaba ponuda na tržištu rada

Poticaj za nabavu robota je trenutno slaba ponuda na tržištu rada. Broj slobodnih radnih mjesta dvostruko je veći od broja nezaposlenih i poslodavci moraju podizati plaće.

Ukupni troškovi rada u SAD-u porasli su u drugom tromjesečju za 5.1 posto, najviše otkako je ministarstvo rada počelo pratiti taj pokazatelj 2001. godine.

Roboti zasad ne znače i bolju produktivnost radnika, prema trenutnom dostupnim pokazateljima, napominje Reuters, ističući da je produktivnost u SAD-u u drugom tromjesečju zabilježila najveći pad, iskazan anualiziranom stopom, od 1948.

Moguće su objašnjenje poremećaji koje je izazvala pandemija covida-19, prouzročivši velike promjene u radnoj snazi, uključujući egzodus radnika koji se jako polako vraćaju na radna mjesta. Radnici su također manje produktivni kada prijeđu u drugi sektor ili na drugi posao u istom sektoru.

Krivulja učenja

Tome valja dodati i da se najviše ljudi zaposlilo u uslužnim sektorima s nižim nivoom produktivnosti, kao što su zabava i ugostiteljstvo, što također može zamagliti poboljšanja u primjeni robota u drugim sektorima.

Burnstein naglašava i da kompanijama treba vremena da u potpunosti uvedu nove strojeve i maksimalno iskoriste njihov potencijal.

“Postoji nešto što se zove krivulja učenja”, podsjeća.

Kompanije užurbano uvode robote kako bi držale korak sa snažnom potražnjom, koja ne pokazuje znakove popuštanja uprkos podizanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u kako bi se obuzdala inflacija, napominje Reuters. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,