Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U New Yorku otvorena prva radnja za legalnu prodaju marihuane

Preuzmite sliku

U New Yorku je u srcu Menhetna otvorena prva radnja za legalnu prodaju marihuane za rekreativnu upotrebu.

Više od 100 ljudi okupilo se u radnji u East Village, kojom upravlja neprofitna organizacija “Housing works”. Ova grupa posvećena je borbi protiv side i beskućništva.

Guverner New Yorka Kathy Hochul izjavila je da je ovo “istorijska prekretnica u njujorškoj istoriji kanabisa”, prenio je AFP.

Ona je saopštila da očekuje da će New York biti “nacionalni model za bezbjednu, uravnoteženu i inkluzivnu industriju” koja se sada gradi.

“Housing works” je jedna od 36 grupa i pojedinaca koji su 21. novembra dobili licencu za marihuanu. Cilj države New York je da prvih 150 licenci dobiju trgovci koji su u prošlosti bili osuđeni za posjedovanje ili prodaju kanabisa.

Hochul je rekla da vlasti žele da isprave neproporcionalan uticaj višedecenijske prohibicije marihuane, što je pogodilo afričko-američke i hispanske zajednice.

Poreski prihod od legalne prodaje marihuane biće uložen u zajednice širom države da bi se podržale javne škole, servisi za zavisnike, usluge iz oblasti mentalnog zdravlja, smještaja i ostali komunalni programi, rekla je guverner New Yorka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,