Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tvrdi da joj je život u opasnosti: Saudijka se zabarikadirala u sobi hotela na tajlandskom aerodromu

Preuzmite sliku

Osamnaestogodišnja Alqunun bježeći od porodice zbog psihičkog i fizičkog nasilja ne dozvoljava da bude stavljena na let za Kuvajt.

Saudijka Rahaf Mohammed Alqunun (18), bježeći od porodice zbog psihičkog i verbalnog nasilja, zabarikadirala se danas u sobi hotela na tajlandskom aerodromu i odbija da je imigracioni službenici sprovedu na let nazad za Kuvajt, jer strahuje da će je porodica ubiti.

Ona se nalazi na tajlandskom aerodromu od subote kada joj je tajlandska imigraciona služba uskratila ulazak, a djevojka tvrdi da je to urađeno na zahtjev Saudijske Arabije, prenijela je agencija Reuters.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije negira njene tvrdnje da joj je saudijska ambasada oduzela pasoš, navodeći da je ona zaustavljena na aerodromu zbog kršenja tajlandskog imigracionog zakona.

Alqunun je na Twitteru postavila sliku na kojoj se vidi kako je hotelska vrata zabarikadirala stolom i dušekom.

Tvrdi da joj je život u opasnosti

Alqunun je rekla agenciji Reuters da je pobjegla iz Kuvajta dok je bila sa porodicom, te da joj je plan bio da ode na Tajland i potom u Australiju gdje je namjeravala da zatraži azil.

“Moj brat i porodica i ljudi iz saudijske ambasada će me čekati u Kuvajtu. Ubit će me”, rekla je ona u glasovnoj poruci.

“Moj život je u opasnosti. Porodica mi prijeti da će me ubiti zbog trivijalne stvari”, kazala je Alqunun.

Ona je rekla da želi azil u Australiji jer trpi psihičko, emocionalno i verbalno nasilje i navela je da je bila zatvorena mjesecima u kući i da joj je porodica prijetila da će joj zabraniti dalje školovanje.

Zabrinutost za njenu sudbinu izrazile su brojne grupe za zaštitu ljudskih prava, uključujući HRW. (Agencije | AJB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: