Petak, 5. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trumpovo oproštajno obraćanje: Borba tek počinje

Preuzmite sliku

Odlazeći predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump obratio se danas javnosti oproštajnim govorom.

“Uhvatio sam se u koštac sa teškim bitkama i borbama i najtežim izborima, jer ste me zbog toga izabrali”, kazao je Trump tokom govora.

On je dodao i da su kao rezultat hrabre diplomatije i principijelnog realizma, uspjeli da postignu seriju historijskih mirovnih sporazuma na Srednjem istoku.

“To predstavlja novu zoru za Srednji Istok i da vraćamo naše vojnike kući. Posebno sam ponosan što sam prvi predsjednik u nekoliko decenija koji nije pokrenuo nijedan novi rat”, rekao je Trump.

U odlomcima koje je objavila Bijela kuća, a prenosi Guardian, odlazeći predsjednik je kazao i da se moli za Joe Biden.

“Ove nedjelje će početi sa radom nova administracija i mi se molimo da uspiju da se izbore da Amerika bude sigurna i prosperitetna”, navodi se u saopštenju.

Trump se takođe osvrnuo na nasilni upad u Kapitol, ali je ponovo odbio da prihvati odgovornost za podsticanje na nerede.

“Svi Amerikanci bili su zgroženi napadom na naš Kapitol. Političko nasilje je napad na sve što kao Amerikanci njegujemo. To se nikada ne može tolerisati”, dodaje se u saopštenju.

Nagovijestio je i svoju političku budućnost.

Naime, u saopštenju Bijele kuće navodi se i da je Trump rekao da borba “tek počinje”.

Inače, Mike Pence neće sutra prisustvovati oproštajnom događaju Donalda Trumpa, potvrdio je kabinet potpredsjednika, prenosi CNN.

Objavljen je njegov raspored i to uključuje samo jedan događaj: inauguraciju Joe Bidena i Kamela Harris.

Pence je na Twitteru zahvalio Amerikancima na “privilegiji da bude potpredsjednik u protekle četiri godine”, a objavio je i fotografije nastale tokom svog mandata.

Ono što je primjećeno, jeste da Trump nije ni na jednoj od njih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje