Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tokom protesta u Alžiru povrijeđeno 112 policajaca, uhapšeno 195 osoba

Preuzmite sliku

Tokom protesta u Alžiru, na kojim su demonstranti tražili povlačenje kandidature aktuelnog alžirskog predsjednika Abdelaziza Bouteflika, povrijeđeno je 112 policajaca, a uhapšeno je 195 osoba.

Protesti su jučer održani, prvenstveno u glavnom, ali i drugim alžirskim gradovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednički izbori u Alžiru održat će se 18. aprila, a kandidaturu za izbore predalo je ukupno 15 kandidata. Ta afrička zemlja ušla je u svojevrsnu političku krizu zbog ponovne kandidature aktuelnog predsjednika Abdelaziza Bouteflike koji je na čelu države od 1999. godine.

Opozicija i hiljade demonstranata protive se kandidaturi 82-godišnjeg Bouteflike koji je prije šest godina pretrpio težak moždani udar i koji se rijetko pojavljuje u javnosti.

Bouteflika je hospitaliziran u bolnici u švicarskoj Ženevi, a njegovu kandidaturu je predao šef njegove kampanje Abdulgani Zalan.

Činjenica da Bouteflika nije lično predao zahtjev za kandidaturu je izazvala dodatne polemike u Alžiru.

Zalan je kazao da je Bouteflika spreman da se, u slučaju pobjede na izborima, već naredne godine raspiše prijevremene izbore na kojima ne bi bio kandidat.

Opozicioni lideri smatraju da Bouteflika zbog zdravstvenih problema više nije ni fizički sposoban da bude na čelu države.

Bouteflika kandidaturu može povući do objavljivanja konačne liste predsjedničkih kandidata koja je najavljena za 13. mart.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,