Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

‘Teroristički napad’ ubistvo kanađanskih muslimana

Preuzmite sliku

Veltman je optužen da je namjerno kamionetom udario pet članova porodice Afzaal dok su bili u šetnji 6. juna.

Muškarac, optužen za napad automobilom na muslimansku porodicu u kanadskom gradu London (Ontario) ovog mjeseca prilikom kojeg je ubio četiri osobe uključujući jednu tinejdžerku, sada se suočava sa optužbama za terorizam.

Policija iz Londona je u saopćenju navela kako četiri tačke optužnice protiv Nathaniela Veltmana za ubistvo prvog stepena „čine terorističke prokršaje“ i kako su se federalni i provincijski tužitelji dogovorili da povedu postupke za terorizam.

Veltman je optužen da je namjerno kamionetom udario pet članova porodice Afzaal dok su bili u šetnji 6. juna. U napadu su ubijeni Salman Afzaal (46), njegova 44-godišnja supruga Madiha Salman, njihova 15-godišnja kčer Yumma i njena 74-godišnja baka Talat Afzaal, dok je devetogodišnji sin ubijenog bračnog para teško povrijeđen.

Veltman se također tereti za jednu tačku pokušaja ubistva, za šta su vlasti u pomnedjeljak navele da također predstavlja „terorističku aktivnost“. Ovaj 20-godišnjak, koji se u ponedjeljak kratko pojavio na sudu videopozivom, još se nije izjasnio o krivici.

Prijetnja bjelačkih supremacista

Policija navodi kako je Veltman napao porodicu „zbog njihove islamske vjere“. Napad je potresao muslimanske zajednice širom Kanade koje su godinama pozivale na djelovanje protiv islamofobije, naročito nakon pucnjave u džamiji u Quebec Cityju januara 2017. godine.

Saboor Khan, porodični prijatelj, za agenciju AP je rekao kako je nadogradnja optužbi protiv Veltmana „ispravna stvar“.

„Porodica i zajednica su često meta teroriziranja i mnogi od nas strahuju da izađu iz kuće“, dodao je Khan.

Zamjenica kanadskog premijera Chrystia Freeland kazala je: „Jako je važno za nas da napad nazovemo terorističkim i jako je važno identificirati užasnu prijetnju bjelačkih supremacista za Kanadu i Kanađane“. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje