Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Talibani prijete osvetom zbog povlačenja međunarodnih snaga

Preuzmite sliku

Talibani su rekli da će njihovi pripadnici čekati odluku svog vodstva ‘u svjetlu suvereniteta, vrijednosti i viših interesa zemlje’.

Talibani su u subotu saopćili da su međunarodne snage prekršile američko-talibanski sporazum o povlačenju snaga i da je to “otvorilo put” grupi da uzvrati.

“Kako je prošao krajnji rok, 1. maj, za povlačenje stranih snaga iz Afganistana, ovo je kršenje u načelu otvorilo put mudžahedinima IEA-i [Islamski Emirat Afganistan – naziv koji za zemlju koriste talibani] da poduzmu sve protuudare koje smatraju prikladnim protiv okupatorskih snaga”, piše u izjavi talibana objavljenoj na engleskom jeziku.

Grupa je rekla da će njihovi pripadnici sada čekati odluku svog vodstva “u svjetlu suvereniteta, vrijednosti i viših interesa zemlje”, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

SAD privodi kraju ‘najduži rat’

Sjedinjene Američke Države službeno su u subotu počele povlačiti svoje vojnike iz Afganistana, čime privode kraju svoj najduži rat.

Međutim, u mandatu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa s talibanima je bio dogovoren rok za potpuno povlačenje 1. maja, dok je Joe Biden taj datum odredio kao početak povlačenja, koje bi trebalo završiti do 11. septembra, 20. godišnjice napada na SAD.

Od postizanja američkog sporazuma o povlačenju talibani se nisu direktno sukobljavali sa stranim vojnicima, ali su pobunjenici nemilosrdno napadali vladine snage na selu i provodili teror u urbanim područjima, u nedostatku mirovnog sporazuma između vlade u Kabulu i talibana.

Strah među stanovništvom

Povlačenje američkih snaga samo je povećalo strah među afganistanskim stanovništvom.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani insistira da su vladine snage, koje su mjesecima vodile većinu kopnenih borbi protiv talibana, “potpuno sposobne” kontrolirati pobunjenike.

Dodao je da povlačenje također znači da talibani nemaju razloga za borbu. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje