Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Talibani otkrili da je američka vojska ostavila uništene helikoptere i avione: “Ljuti smo i razočarani”

Preuzmite sliku

Američki vojnici onesposobili su 73 aviona i helikoptera prije odlaska iz zračne luke u Kabulu. Talibani navode da su ljuti jer njihova “nacionalna imovina” nije u funkciji te se osjećaju izdano od strane SAD-a.

Talibani su “ljuti i izdani” nakon što su otkrili da su američki vojnici onesposobili vojne helikoptere i avione prije nego su napustili Kabul.

Zapovjednik misije za evakuaciju, general Frank McKenzie kazao je da su vojnici demilitarizirali 73 aviona i helikoptera prije njihova odlaska.

 • “Uklonjeni su propeleri i oružje, a dio helikoptera i aviona ležao je direktno s trupom na asfaltu nakon što su im skinuli točkove”, naveo je McKenzie.

  Talibani su snimljeni kako se penju u pilotsku kabinu aviona Hercules, vrijednu 14 miliona dolara, no iz snimke se vidi i da je kabina na tlu jer je avion bez točkova.

  Trenutno za 48 helikoptera i aviona koji su pali u ruke talibana nije poznato u kakvom su stanju. No, većina ih je izgrađena u osamdesetim godinama prošlog stoljeća pa se pretpostavlja da ih je vrlo malo spremno za borbu, piše Daily Mail.

 • Očekivali operabilno oružje

  Talibani su “očekivali da će Amerikanci ostaviti operabilne helikoptere u jednom komadu kako bi bili spremni za upotrebu”, navela je jedna od reporterki koja je obišla zračnu luku nakon povlačenja američkih snaga.

  “Kad sam im rekla – ‘Zašto mislite da bi vam Amerikanci ostavili sve operabilno?’, odgovorili su mi: ‘To je nacionalno dobro, a mi smo sada vlada i to nam je moglo jako dobro koristiti'”, navodi reporterka.

  “Razočarani su, ljuti i osjećaju se izdano jer je sva oprema uništena toliko da se ne može popraviti niti staviti ponovno u funkciju”, dodala je.

  Talibani se nadaju da će komercijalna zračna luka biti ponovno u prometu u roku od nekoliko dana što bi Afganistancima omogućilo putovanja.

 • Traže pilote koji su prošli obuku

  Prema nekim izvješćima, talibanski dužnosnici izdali su zapovijed svojim postrojbama da traže pilote iz raspuštenih afganistanskih zračnih snaga koji su prošli obuku u organizaciji američke vojske i njihovih saveznika. Cilj im je pokrenuti nekoliko aviona i helikoptera do kojih su uspjeli doći.

  Uz avione i helikoptere, SAD su u Afganistanu ostavili 70 protuminskih vozila i 27 vojnih transportera.

  Zračne snage Afganistana raspolagale su sa 167 vojnih letjelica, uključujući 108 helikoptera i 59 aviona, podaci su službene inspekcije američke vlade od 30. juna.

  Prije pada Kabula, Uzbekistan je potvrdio da je 46 afganistanskih aviona i helikoptera stiglo u tu zemlju kako bi se spriječilo da padnu u ruke talibana. (Dnevnik.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,