Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sud u Coloradu zabranio Trumpu kandidaturu na predsjedničkim izborima u SAD

Preuzmite sliku

Većina od četiri od sedam sudaca Vrhovni sud Kolorada učinila je Trumpa prvim predsjedničkim kandidatom ikada u SAD-u koji se smatra nepodobnim za Bijelu kuću

Bivši predsjednik Donald Trump ne može se pojaviti na glasačkom listiću u državi Colorado na predsjedničkim izborima iduće godine zbog njegove uloge u napadu njegovih pristaša na američki Kapitol 6. januara 2021., presudio je u utorak najviši državni sud u povijesnoj presudi koju će vjerojatno preuzeti Vrhovni sud SAD-a.

Većina od četiri od sedam sudaca Vrhovni sud Kolorada učinila je Trumpa prvim predsjedničkim kandidatom ikada u SAD-u koji se smatra nepodobnim za Bijelu kuću prema rijetko korištenoj odredbi Ustava SAD-a koja zabranjuje dužnosnicima koji su sudjelovali u “pobuni” da drže ured. Presuda se odnosi samo na republikanske predizbore u Coloradu 5. marta, no njezin bi zaključak mogao uticati na Trumpov status u državi za 5. novembra.

Nestranački prognozeri američkih izbora smatraju Colorado sigurno demokratskim, što znači da će predsjednik Joe Biden vjerovatno voditi državu bez obzira na Trumpovu sudbinu tamo. Trump je obećao žalbu na presudu Vrhovnom sudu SAD-a, a sud u Coloradu rekao je da će odgoditi učinak svoje odluke najmanje do 4. januara 2024. kako bi omogućio žalbu.

Presuda postavlja pozornicu za Vrhovni sud SAD-a, čija konzervativna većina u omjeru 6-3 uključuje tri Trumpova imenovanja, da razmotri ima li Trump pravo služiti još jedan mandat kao predsjednik.

Tužba se smatra testnim slučajem za šire napore da se Trump diskvalificira s državnih glasovanja prema odjeljku 3, 14. amandmana, koji je donesen nakon Građanskog rata u SAD-u kako bi se pristaše Konfederacije spriječile da služe u vladi.

Sud u Coloradu zaključio je da Ustav SAD-a zabranjuje Trumpu, favoritu za republikansku nominaciju 2024., pojavljivanje na glasačkom listiću zbog njegove uloge u poticanju nasilja na Capitolu dok su se zastupnici sastajali kako bi potvrdili rezultate izbora 2020.

Historijska optužnica protiv bivšeg predsjednika 1. augusta na saveznom nivou a zatim 14. augusta od strane države Georgije za njegove navodno nedopuštene pokušaje da postigne poništenje rezultata izbora 2020. otvorila je pravnu raspravu o njegovoj mogućoj nepodobnosti, što je dovelo do žalbi u nekoliko država.

Ali od oko petnaest postupaka koji su u toku u raznim državama, uključujući dva odbijena u Minnesoti i Michiganu, sudovi u Coloradu prvi su proglasili Donalda Trumpa nepodobnim.

“Ove zaključke ne donosimo olako”, napisali su suci većine. “Svjesni smo veličine i težine pitanja koja su sada pred nama. Isto tako smo svjesni naše svečane dužnosti da primjenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti, i bez da nas pokoleba reakcija javnosti na odluke koje zakon nalaže da donesemo .”

Trumpova kampanja nazvala je sudsku odluku “nedemokratskom”.

“Vrhovni sud Kolorada večeras je donio potpuno pogrešnu odluku i mi ćemo brzo uložiti žalbu Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država”, rekao je glasnogovornik Trumpove kampanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,