Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

‘Smršaj ili gubiš posao’ rečeno policajcima širom Turkmenistana

Preuzmite sliku

Gojazni pripadnici policije odjednom džogiraju i vježbaju širom Turkmenistana pošto im je rečeno da se zategnu ili izađu iz službe.

“Smršaj ili gubiš posao”, rečeno je policajcima širom Turkmenistana na obaveznim testovima za obnovu kvalifikacija u toj čvrsto kontrolisanoj centralnoazijskoj državi, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je naredilo policajcima da se zategnu do 25. decembra ako žele da zadrže posao, reklo je nekoliko pripadnika policije dopisniku RSE-a u Turkmenistanu.

Pojedini policajci kažu da im je također rečeno da ohrabre rođake koji žive u inostranstvu da se vrate u Turkmenistan do kraja 2019. godine.

Policajci su govorili pod uslovom da ne budu imenovani iz straha od odmazde vlade koja ne toleriše kritike niti dozvoljava slobodan govor.

Oni su naveli da im je iz Ministarstva unutrašnjih poslova rečeno da policajci ne smiju imati više od 100 kilograma pošto novopostavljeni ministar unutrašnjih poslova Mammedkhan Chakyev  “ne voli debele policajce”.

Policajci koji ne uspiju da ispune zahtjev za smanjenje težine moraju podnijeti ostavku – bez obzira na čin, godine u službi ili druge kvalifikacije.

Slične mjere su ranije preduzete u susjednim zemljama Tadžikistanu i Uzbekistanu, gdje vlasti često kritikuju policajce zbog njihove fizičke spremnosti, mada rijetko rade nešto po pitanju navoda o raširenoj korupciji u policiji.

Kratak rok u Turkmenistanu za gubitak tjelesne težine naveo je mnoge policajce da počnu da džogiraju ili da vježbaju na stadionima, teretanama i javnim parkovima.

Policajci na trčanju ili nekom drugom sportu su odjednom uobičajeni prizor u gradu Mari na jugoistoku zemlje, izvijestio je lokalni dopisnik RSE-a.

“Na stadionu u ulici Ašhabad u Mariju, ovih danas se mogu vidjeti policajci kako trče”, izvijestio je dopisnik.

“Također igraju fudbal i odbojku u sportskom centru iza kancelarije tužilaštva ili vježbaju u teretani u palati Ilham.”

Testovi za obnovu kvalifikacija turkmenistanskim policajcima također su obuhvatili pozadinske provjere da se ustanovi da li neko od njihovih bliskih rođaka ima kriminalni dosje ili živi u inostranstvu.

Policajci u provinciji Lebap kažu da im je rečeno da ubjede rođake koji žive u drugim zemljama da se do kraja godine vrate kući, javio je lokalni dopisnik RSE-a.

Razlog za to je što su turkmenistanske vlasti navodno zabrinute da mnogi građani pokušavaju da pobjegnu iz zemlje uslijed finansijskih poteškoća i manjka osnovnih sloboda.

 • Turkmenistan nije jedna zemlja centralne Azije koja je naložila svojim policajcima da se zategnu ili da odu iz službe.

  Tadžikistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je 2017. saopštilo da je 10 policajaca otpušteno pošto nisu uspjeli da smršaju u roku od šest mjeseci.

  Oko sto krupnijih tadžikistanskih policajaca je dobilo zvanično upozorenje.

  Tadžikistan je također naložio policajcima da prisustvuju pozorišnim predstavama makar jednom mjesečno kako bi se “pomoglo jačanju njihove duhovne i moralne svijesti i da se opuste posle napornog radnog dana”.

  U Uzbekistanu je predsjednik Shavkat Mirziyoyev rekao da zemlji “ne trebaju gojazni policajci”.

  “Dajemo im rok: tri do šest mjeseci”, rekao je Mirziyoyev u martu. “Za to vrijeme treba da uđu u formu i da se oslobode viška kilograma”.

  “Bucmasti” policajci su, međutim, najmanja briga većine običnih građana kad je riječ o borbi protiv kriminala u Centralnoj Aziji.

  Policija u tom regionu je poznata po korupciji, s mnoštvom navoda da policajci primaju mito i da se bave iznudom, kao i da su nesposobni i da loše postupaju prema pritvorenima.

  Novi turkmenistanski ministar unutrašnjih poslova je navodno preduzeo mjere za suzbijanje korupcije od kada je imenovan na tu funkciju 1. oktobra.

  Dopisnici RSE-a u Mariju javljaju da su kamere postavljene da kontrolišu saobraćajnu policiju, što su neki stanovnici pozdravili kao nagovještaj promjene.

  “Umjesto da primaju mito kako su obično ranije radili, policajci sada pišu kazne onima koji prekrše saobraćajne propise”, prenosi dopisnik RSE-a izjavu jednog lokalnog stanovnika.

  Nekoliko policajaca je navodno uhapšeno u Mariju pošto su u oktobru uhvaćeni dok su pokušali da iznude mito.

  Niske plate se obično navode kao objašnjenje za policajce koji primaju mito.

  Prema nekolicini zaposlenih u službama za provođenje zakona koji su govorili za RSE u provinciji Lebap, plate policajaca u toj oblasti se kreću od 70 do 130 eura mjesečno.

  U prijestonici Ašhabadu stanovnici kažu da je broj policajaca na dužnosti značajno povećan otkad je Čakjev postao ministar. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje