Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj iz SAD-a: Žena preminula nakon što su joj transplatirali pluća zaražena korona virusom

Preuzmite sliku

Ljekari iz Michigana potvrdili su da je pacijentica kojoj su krajem prošle godine transplantirana pluća nakon dva mjeseca umrla jer je naknadno utvrđeno da je donor bio zaražen novim koronavirusom, iako su prvi testovi pokazali da je negativan na korona virus, javio je NBC.

Medicinski fakultet Univerziteta Michigan navodi da bi to mogao biti prvi dokazani slučaj covida-19 u Americi uslijed zaraze virusom preko organa za transplantaciju.

Hirurg koji je obrađivao pluća donora također se zarazio i obolio, no uspio se oporaviti.

Čini se da s radi o izolovanom slučaju, jedinom potvrđenom u gotovo 40.000 transplantacija obavljenih u SAD-u 2020.

Ljekar Daniel Kaul, voditelj odjela za transplantaciju, je rekao da su sve pretrage koje se inače rade, uključujući i pacijenta i donora, napravljene te da su testovi na korona virus, virus koji uzrokuje bolest covid-19, bili negativni.

Nakon ovog slučaja, dr. Kaul poziva na još detaljnije pretrage donora, ističući da je osim uzoraka iz nosa i grla potrebno testirati uzorke uzete iz najdubljih dijelova plućnih krila.

“Sigurno ne bismo upotrijebili ta pluća da smo imali pozitivan test na covid-19”, rekao je Kaul.

Pluća su bila uzeta od žene koja je poginula u saobraćajnoj nesreći i transplantirana ženi koja je patila od hronične opstruktivne bolesti pluća. Operacija je izvedena u Univerzitetskoj bolnici u Ann Arboru.

Tri dana nakon operacije, primateljica organa je razvila groznicu, krvi pritisak je pao i sve je teže disala. Snimci su pokazali infekciju pluća. Kako joj se stanje pogoršavalo, došlo je do sepse i srčanih problema.

Ljekari su odlučili ponoviti test na korona virus. Uzorci iz pluća su pokazali pozitivan rezultat, no ljekare je mučilo porijeklo infekcije jer nisu bili sigurni ko je prvbitno bio zaražen, primateljica ili davateljica organa.

Testiranje uzorka sačuvane tekućine iz pluća donora također je dalo pozitivan rezultat, a genetski ‘screening’ je otkrio da je primateljicu organa i ljekara koji je obrađivao pluća zarazio donor.

Stanje pacijentice se još više pogoršalo, došlo je do zatajenja više organa, primijenjena je sva poznata terapija, uključujući remdesivir i krvnu plazmu od ljudi koji su se oporavili od koronavirusa, a na kraju je stavljena na ECMO uređaj. No, sve je bilo uzalud i pacijentica je preminula 61 dan nakon transplantacije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,