Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sjeverna Koreja: Nestašica hrane i strah od gladi

Preuzmite sliku

Zbog lošeg ekonomskog upravljanja, posljedica pandemije COVID-19 i rastuće globalne cijene hrane, neto bilans žitarica u izoliranoj zemlji opao je ispod minimuma ljudskih potreba.

Sjeverna Koreja prolazi kroz najteži period nesigurnosti hrane, s kojim se suočila od kako je masovna glad uništila zemlju prije skoro 30 godina, navodi se u izvještaju američke nadzorne web stranice 38 North.

Izvještaj analizira podatke iz izvora među kojima su Svjetski program hrane Ujedinjenih naroda, američko Ministarstvo poljoprivrede i nezavisna novinska kuća Daily NK, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju UPI.

Pozivajući se na loše ekonomsko upravljanje, posljedice pandemije COVID-19 i rastuće globalne cijene hrane, u izvještaju se zaključuje da je “neto bilans žitarica u Sjevernoj Koreji opao ispod minimuma ljudskih potreba”.

Milion umrlih tokom ‘Napornog marša’

“Dostupnost hrane vjerovatno je opala ispod najnižeg minimuma u pogledu ljudskih potreba, a prema jednom pokazatelju, najteža je od gladi u zemlji 1990-ih godina”, navodi se u izvještaju 38 North, koji izdaje vašingtonska analitička grupa The Stimson Center.

Procjene se uvelike razlikuju, ali glad u periodu od 1994. do 1998. godine – koju sjevernokorejski čelnici eufemistički nazivaju “Napornim maršom” – možda je odnijela milion ljudskih života, ili pet posto tadašnjeg stanovništva.

Podaci iz izvještaja pokazuju da je cijena kukuruza porasla više od cijene riže, osnovne kulture u zemlji, nakon zatvaranja granica zbog COVID-19 u 2020. godini, što znači ozbiljnu nestašicu hrane u domaćinstvima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje