Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu

Preuzmite sliku

Sjeverna Koreja ispalila je danas “neidentifikovanu balističku raketu”, javljeno je iz Južne Koreje nekoliko dana nakon objave Pjongjanga da je uspješno testirao motor na čvrsto gorivo sa ciljem da razvije novo oružje.

“Sjeverna Koreja je ispalila neidentifikovanu balističku raketu ka Istočnom moru”, koje se takođe naziva Japansko more, saopštio je združeni generalštab Južne Koreje.

Uprkos teškim međunarodnim sankcijama koje se odnose na program naoružanja Pjongjang je izgradio arsenal interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un objavio je da mu je strateški prioritet razvoj motora na čvrsto gorivo da bi se gradile naprednije rakete, poput motora testiranog u petak.

Kim Džong Un je 2022. godine rekao da želi da Sjeverna Koreja ima najsnažniju nuklearnu snagu na svijetu, i proglasio da je nuklearni status njegove zemlje “nepovratan”.

Među njegovim ciljevima koje je iznio 2021. godine je i razvoj interkontinentalnih raketa na čvrsto gorivo koje mogu da se lansiraju sa tla ili sa podmornice.

Testiranje motora objavljeno u petak predstavlja fazu ka realizaciji tog cilja, ali stručnjaci ne znaju u kojoj fazi razvoja se nalazi Sjeverna Koreja što se tiče tih raketa.

Pjongjang je izveo rekordnu seriju testova oružja ove godine, među kojima i svoih najnaprednijih ICBM rketa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje