Subota, 30. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sigurnost opskrbe hranom: Prijeti nestašica ovih pet namirnica?

Preuzmite sliku

U posljednjih nekoliko godina svijet se suočio s prijetnjom za sigurnost opskrbe hranom koje utječu na ljude širom svijeta. Te prijetnje uključuju okolnosti poput ratova i političkih sukoba, privrednih promjena, bolesti i, sve češće, klimatskih promjena i nepredvidivih vremenskih uslova.

Prehrambeni artikli o kojima ovise mnogi ljudi, poput pšenice i kukuruza, bili su ugroženi, a takve nestašice su u nekim slučajevima dovele do panične kupovine i bjesomučnog ponašanja.

No, iako trenutno možda nije u pitanju javna izvanredna situacija, svijet se svakako još uvijek nosi s onim što se naziva ‘globalnom krizom hrane’, a postoji i niz nestašica hrane s kojima će se svijet vjerovatno nastaviti suočavati u 2024. godini, navodi Eat This.

 • Riža

  Svjetska opskrba rižom opustošena je ruskom invazijom na Ukrajinu, kao i lošim vremenskim prilikama u glavnim proizvođačima riže poput Kine i Pakistana.

  A sada su u igri čak i zabrinjavajući faktori. El Niño – koji rezultira netipičnim zagrijavanjem površine vode u Tihom oceanu – ponovno se počeo pojavljivati ​​početkom ljeta, uzrokujući još promjenjivije vrijeme u mnogim zemljama. Indija je također u julu objavila da će zaustaviti svoj izvoz sve vrste bijele riže koja nije basmati kako bi zaštitila vlastite zalihe i resurse.

  Neka su područja svijeta osjetila te učinke više od drugih. No, za većinu će najveći problem i dalje biti šteta za vaš novčanik. ‘Na globalnom nivou, najočitiji utjecaj globalnog deficita riže bile su, i još uvijek jesu, desetljeće visoke cijene riže’, rekao je analitičar robe Fitch Solutionsa Charles Hart za CNBC.

 • Tjestenina

  Problem s tjesteninom u Italiji ove se godine zapravo toliko pogoršao da se vlada te zemlje sastala na razgovore o krizi još u maju kako bi spriječila da se cijela situacija još više zakuha. Tokom ovih hitnih sastanaka, dužnosnici su otkrili da su središte problema povećani troškovi sastojaka – kao što je glavna komponenta tjestenine, pšenica – kao i povećane cijene pakovanja i logistike.

  Sveukupno povećanje cijena preneseno je na potrošače u cijeloj zemlji, a neka su područja, poput pokrajine Siene u Toskani, najavila povećanje od preko 50 posto za tjesteninu, prema CNN-u .

  Budući da je cijena pšenice počela padati posljednjih mjeseci, Italija bi – kao i druge zemlje koje vole tjesteninu – uskoro trebale početi osjećati olakšanje. No, može potrajati neko vrijeme. Prema CNN-u, tokom razgovora o krizi u Italiji, Komisija je izjavila da cijene tjestenine ‘već pokazuju prve, iako slabe, znakove pada, znak da će u nadolazećim mjesecima cijena tjestenine značajno pasti’.

 • Čokolada

  Prošle godine Hershey je izazvao paniku kada je upozorio na moguću nestašicu slatkiša. No, problem je bio jedinstven za proizvođača čokolade – nusprodukt veće potražnje i problema s lancem opskrbe. Kakao je postao popularna roba, a Reuters izvještava da su trenutno cijene najviše u New Yorku u zadnjih gotovo 12 godina, a čak i više u drugim dijelovima svijeta, uključujući London.

  Budući da je kakao usjev ovisan o gnojivima, problem je nastao ruskom invazijom na Ukrajinu i smanjenjem izvoza. Klimatske promjene pogoršale su situaciju s prošlogodišnjim sušama koje su utjecale na prinose, a El Niño dodatno prijeti desetkovanjem proizvodnje. Taj fenomen uzrokuje suše vremenske uvjete u cijeloj zapadnoj Africi, uključujući područja Gane, Kameruna, Nigerije i Obale Bjelokosti, koji su zajedno odgovorni za oko 75 posto ukupne svjetske proizvodnje kakaovca, navodi Time.

  Istovremena nestašica šećera, zbog lošeg vremena i manjeg izvoza iz Indije, te nepokolebljiva potražnja također ne idu u prilog trenutnoj situaciji.

 • Losos

  Ribari u Kaliforniji i na Aljasci primijetili su nagli pad populacije lososa tokom prošle godine, pri čemu je Chinook ili King losos pretrpio najveći udar. Ovo je jedna od najzdravijih i najvećih vrsta lososa koja se obično nalazi u trgovinama i često poslužuje u restoranima u Sjedinjenim Državama.

  Prema Los Angeles Timesu, kalifornijski Odjel za ribu i divlje životinje (CDFW) rekao je da će ‘broj trogodišnjih Chinook-a koji će se ove godine vratiti u rijeku Sacramento radi mriještenja biti manji od 170 000, jedan najnižih predviđanja u 15 godina’. A na Aljasci je više isto.

  Razlog za pad vjerovatno ima veze s toplijim vodama zbog klimatskih promjena, suše u Kaliforniji, a činjenice kao što su prekomjerni ribolov, zagađenje i bolesti također su bili štetni. Kako bi zaštitili preostalu populaciju, kalifornijski dužnosnici nastavili su sa zabranom komercijalnog i rekreacijskog ribolova lososa tijekom cijele ribolovne sezone 2023. Ovo je prvi put da se ovakva zabrana dogodila od 2008. godine.

 • Brašno

  Cijena brašna već je porasla za 8,5 posto u usporedbi s prošlom godinom, prema Indeksu potrošačkih cijena, a analitičari predviđaju da će neki dijelovi svijeta, poput SAD-a, nastaviti osjećati učinke nestašice brašna u 2024. To bi moglo predstavljati dodatne probleme za mnoge druge omiljene namirnice, uključujući kruh, tijesto za pizzu, palačinke, kolačiće i peciva svih vrsta.

  Temeljni uzrok su suše koje se događaju upravo u Sjedinjenim Državama. Dvije od tri glavne sorte pšenice – tvrda crvena ozima i tvrda crvena proljetna pšenica – primarno se uzgajaju u južnim i središnjim državama, području koje je bilo suočeno s ekstremno sušnim uvjetima tijekom prošle godine. USDA procjenjuje da se nevjerojatnih 7 posto pšenice koja raste u ovim regijama trenutno suočava s uvjetima suše. (Tportal.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,