Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Saudijska Arabija: Nabavit ćemo nuklearno oružje ako to napravi i Iran

Preuzmite sliku

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman upozorio je da će, ako Iran nabavi nuklearno oružje, isto napraviti i Saudijska Arabija.

“Ako Iran dobije nuklearno oružje, mi ga moramo nabaviti”, rekao je saudijski princ za Fox News u intervjuu emitiranom jučer. Iran negira da želi nuklearno oružje.

Sve bolji odnosi s Iranom, ali i Izraelom

Veze između Rijada i Teherana poboljšane su nakon sporazuma u martu, postignutom uz posredovanje Kine, o ponovnoj uspostavi diplomatskih odnosa između dviju zemalja nakon sedam godina nepostojanja formalnih veza.

Bin Salman je rekao da Iran s ozbiljnošću pristupa naporima za pomirenje sa Saudijskom Arabijom.

Razgovarajući o naporima da se normaliziraju odnosi između Saudijske Arabije i Izraela, princ je izrazio optimizam u vezi s postignutim napretkom, rekavši: “Svakog dana smo sve bliži”. Zanijekao je da su pregovori s Izraelom uz posredovanje SAD-a prekinuti.

Palestinsko pitanje

Govoreći o važnosti palestinskog pitanja u kontekstu normalizacije odnosa s Izraelom, rekao je: “Za nas je palestinsko pitanje vrlo važno. Moramo riješiti taj dio.”

“Moramo vidjeti u kojem smjeru ide to pitanje. Nadamo se da će ćemo olakšati život Palestincima, dobiti Izraela kao igrača na Bliskom istoku”, dodao je.

Bidenova administracija aktivno radi na diplomatskoj normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela. Žele postići nešto slično kao tzv. Abrahamov sporazum – nizu dogovora o normalizaciji postignutim uz posredovanje SAD-a 2020. između Izraela i četiri arapske države tokom Trumpove administracije.

Prije nego što pristane na bilo kakav sporazum, Saudijska Arabija traži uspostavu neovisne palestinske države i druge ustupke Izraela prema Palestincima. Osim toga, objavljeno je da Saudijska Arabija traži veće sigurnosne garancije SAD-a, kao i pomoć u razvoju svog civilnog nuklearnog programa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje